Ο Αρχηγός της αιγυπτιακής αντικατασκοπείας στήνει μέτωπο απέναντι στην Τουρκία

Ο αρχηγός της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (GIS), Αμπάς Καμέλ (Abbas Kamel), επισκέφθηκε κρυφά πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική τις τελευταίες ημέρες. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η Τουρκία.

Από: tribune.gr

Οι συναντήσεις του κ. Καμέλ αποσκοπούσαν στη δημιουργία μιας συμμαχίας υπηρεσιών πληροφοριών μεταξύ της Αιγύπτου και άλλων εθνών και της διάνοιξης «δρόμου» για στενότερη στρατιωτική συνεργασία, που θα αντισταθμίσει τα ολοένα και πιο επιθετικά σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφεραν πηγές από το Παρίσι στο «Arab Weekly».

Ο κ. Καμέλ λέγεται ότι περιέγραψε τα σχέδια της Τουρκίας ως «τα πιο επικίνδυνα για την αραβική περιοχή, από την ανέλιξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία».

Ο κ. Καμέλ παρουσίασε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τις τουρκικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και με τις εξελίξεις που αφορούν τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, στο Κατάρ και το Κέρας της Αφρικής, ανέφεραν οι πηγές.

Ο επικεφαλής της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών λέγεται ότι συζήτησε με τα άτομα με τα οποία συνεργάστηκε, ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την στρατηγική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική και τα νέα της σχέδια για πληροφορίες και στρατιωτική ανάπτυξη.

Μεταξύ των άμεσων στόχων της Τουρκίας, είπε, ήταν να καλλιεργηθούν περισσότεροι τοπικοί πληρεξούσιοι και περισσότεροι κόμβοι και άτομα παροχής πληροφοριών, ώστε να επεκταθεί η επιρροή της Άγκυρας, αλλά και το πόσο θα μπορεί να εκβιάσει σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς.

Ο κ. Καμέλ αναφέρθηκε ότι κατάφερε να επιτύχει έναν κύριο στόχο της περιοδείας του: να συνάψει συμφωνία για τη δημιουργία μιας «κοινής αίθουσας επιχειρήσεων» υψηλού επιπέδου που θα περιλαμβάνει υψηλόβαθμους εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών που ενδιαφέρονται για την καταπολέμηση του τουρκικού σχεδίου.

Οι πηγές δεν αποκάλυψαν τα ονόματα των χωρών που επισκέφθηκε ο κ. Καμέλ, αλλά δήλωσαν ότι πολλοί είχαν εκφράσει παρόμοιες υποψίες για την τακτική της Άγκυρας και την προθυμία τους να συμβάλουν σε οποιαδήποτε συντονισμένη προσπάθεια που θα εμπόδιζε οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική εξάπλωση της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Καμέλ διορίστηκε επικεφαλής του GIS το 2018. Εργάστηκε προηγουμένως ως επιτελάρχης του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.