Σύσσωμη η κυβέρνηση μας σπρώχνει προς τη Χάγη: Δε βλέπει πρόβλημα με την προσφυγή ούτε ο Κ. Χατζηδάκης... Ο ρόλος Ντόκου από το ΕΛΙΑΜΕΠ!

Τρεις επιλογές σε ότι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, εκτιμά ότι υπάρχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News». Πρώτη επιλογή, την «μεσολάβηση τρίτης χώρας ως “χωροφύλακα” για να αποτραπούν τα χειρότερα», αμφιβάλλοντας όμως αν αυτό μπορεί να συμβεί στην παρούσα φάση.
 
Το παρόν άρθρο μπορεί να θεωρηθεί και ως συνέχεια από ΕΔΩ...
Ως δεύτερη επιλογή αναφέρει το θερμό επεισόδιο για το οποίο υποστηρίζει ότι «μπορούμε να κερδίσουμε», διευκρινίζοντας όμως ότι «σε μια περίοδο που προσπαθούμε να βγούμε από την οικονομική κρίση ο αντίκτυπος ενός τέτοιου συμβάντος θα μας οδηγήσει προς τα πίσω». Ως τρίτη επιλογή, προκρίνει την «διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Ενώ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές θέσεις «διότι στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο» σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία «δεν έχει αποδεχθεί τη διαδικασία της Χάγης διότι γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο». Μάλιστα δεν είναι τυχαία η αναφορά του υπουργού, μιας και στις 21 Ιανουαρίου 2020 συζητήθηκε το ζήτημα της Χάγης σε μυστική συνάντηση υπουργών, του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας, στελεχών του ΕΛΙΑΜΕΠ αλλά και του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα.
Πηγή: Anadolu Agency
Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε την από τον Οκτώβριο του 2012 δήλωση του κ. Θάνου Ντόκου, τότε προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, και νυν αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας: «Μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα της, θα ξεκινήσει να εστιάζει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι δύο πλευρές του Αιγαίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε τα θέματα επί των οποίων δεν συμφωνούν μεταξύ τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα δούμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα; Θα δείξει...». Ο κ. Θ. Ντόκος μάλιστα στην πρώτη του συνέντευξη τον Νοέμβριο  του 2019 ως αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο». 
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε τις εθνικά επιζήμιες δημοσκοπήσεις που χειραγωγούν τα αντανακλαστικά των Ελλήνων και βολιδοσκοπούν τις αντιδράσεις σε πιθανή προσφυγή στην Χάγη. Μια προσφυγή που αποσκοπεί στο να επιτευχθεί ένας υποτιθέμενος «έντιμος συμβιβασμός» μέσω της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου, η οποία ευελπιστούν ότι δεν θα θεωρηθεί από την κοινή γνώμη ως ενδοτισμός και υποχωρητικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης. Παρότι θα αποτελεί ξεκάθαρη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, διότι η Τουρκιά έχει μόνο να κερδίσει από την όποια διαπραγμάτευση ή δικαστική διευθέτηση. Υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να κερδίσει κάτι τη στιγμή που δεν απαιτεί τίποτα; 
Επανερχόμενοι λοιπόν στην συνέντευξη του υπουργού κ. Κ. Χατζηδάκη, η επιλογή της δημοσίευσής της μια ημέρα μετά τα γεγονότα του Oruc Reis, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί και επιβεβαιώνει το κλίμα ηττοπάθειας που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία αντί να προβεί σε έντονα διαβήματα προς την Τουρκία, επιλέγει να υποβαθμίσει το γεγονός με αίολα επιχειρήματα παρουσιάζοντας ως υπαίτιο τις «κακές συνθήκες που παρέσυραν το σκάφος εντός της ελληνικής ΑΟΖ»...
 
Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα: Εάν εσείς ήσασταν ο Ερντογάν, πως θα εκλαμβάνατε την στάση της κυβέρνησης; Φοβική ή αποφασισμένη όπως διατείνονται;
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.