Επιστροφή στην κανονικότητα με τις τιμές των καυσίμων να είναι πιο πολύ φόροι παρά βενζίνη;

JirkaF / pixabay
Από τον περασμένο Ιούλιο ως σήμερα επικρατεί ένα κλίμα επιστροφής στη λεγόμενη κανονικότητα όσον αφορά την οικονομία. Είναι το σύνθημα που διαδέχθηκε εκείνο της εξόδου από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση άρχισε να ελαφρύνει φόρους δημιουργώντας πολιτικό κεφάλαιο και κερδίζοντας χρόνο ανοχής.

Του Στρατή Μαζίδη

Είναι γεγονός πως η τσέπη πάντα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο στις αποφάσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων ωστόσο οι οριακές εποχές και καταστάσεις που ζούμε, φανερώνουν πως το μοίρασμα χρημάτων ή ο περιορισμός φόρων δεν αποτελεί πανάκεια.

Η αρχή έγινε με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα συνεχιστεί. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι ένας φορός που ουδέποτε υπήρχε στον τόπο, θα εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς έστω και τσεκουρεμένος, δεν παύει να αποτελεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο χαράτσι.

Μετά περάσαμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν με το τρέχον έτος. Βέβαια από τη μια πλευρά η κυβέρνηση έκοψε στο μισό και κάτι παραπάνω το φόρο στα εισοδήματα ως 10.000 ευρώ αλλά από την άλλη έκανε μια αύξηση σχεδόν 40 ευρώ στις κατώτερες εισφορές των επαγγελματιών του ΕΦΚΑ. Άρα για έναν επαγγελματία που σφίγγει τα δόντια για να αντέξει, ό,τι γλυτώσει από το φόρο, θα το δίνει σχεδόν όλο στις εισφορές. Δεδομένου ότι το 80% των επαγγελματιών βρισκόταν στην κατώτερη βαθμίδα εισφορών, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε για τη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Και ας έρθουμε στα καύσιμα. Αυτά που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς. Ίσως περιορίσει τις μετακινήσεις του αλλά δεν μπορεί να τις καταργήσει. Πας να βάλεις ένα 20ρικο και διαπιστώνεις ότι τα καύσιμα που αγόρασες είναι πολύ μικρότερης αξίας. Δηλαδή πληρώνεις παράλληλα το κράτος για την όποια μετακίνησή σου κι ας χρεώνεσαι κάθε χρόνο τα τέλη κυκλοφορίας ακριβώς για αυτό που λέει η λέξη, να κυκλοφορείς.

Ίσως βέβαια όσο στριμώχνεται η κυβέρνηση στα ζόρικα ζητήματα, να επιχειρήσει μια...κανονικότητα και στα καύσιμα. Μια φορά πάντως η υψηλή φορολογία των καυσίμων αποδεικνύει πως δεν υπάρχει καμία επιστροφή στην κανονικότητα. Απλώς λάσκαραν λίγο τα σκοινιά και οι αλυσίδες. Κι αμέσως αποκαλύφθηκαν τα βαθιά πληγωμένα σώματα των περισσοτέρων από εμάς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail