Πως ο κορονοϊός ενισχύει την τουρκική οικονομία σε βάρος της Κίνας

Freepen.gr - Αρκετοί έμποροι λιανικής πώλησης που κατασκευάζουν είδη ένδυσης στην Κίνα, βρίσκονται σε συνομιλίες με τουρκικές επιχειρήσεις για τη μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία, ανέφεραν δυο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, προβλέποντας νέες παραγγελίες ύψους έως και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επιδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει πολλά εργοστάσια να διακόψουν τις δραστηριότητές τους μέχρι την επόμενη εβδομάδα ή αργότερα, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωσή του.

Ο πολωνικός αντιπρόσωπος λιανικής μόδας LPP (LPPP.WA) δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με εργοστάσια στην Τουρκία, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ ως πλάνο εφεδρείας αν συνεχίσουν οι κινεζικές καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Οι Τούρκοι κατασκευαστές τα τελευταία χρόνια έχουν μετατοπίσει την παραγωγή ρούχων τους στην αγορά καθώς η κυριαρχία της Κίνας αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, το ξέσπασμα έστειλε κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες στην Τουρκία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

"Οι διαχειριστές αγορών και οι σχεδιαστές δεν μπορούν να πάνε στην Κίνα εξαιτίας των ανησυχιών του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών. Έτσι, αρκετά γνωστά εμπορικά σήματα άρχισαν συζητήσεις για την παραγωγή νέων εποχιακών ειδών στην Τουρκία", δήλωσε ο Χάντι Καράσου, επικεφαλής του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ένδυσης της Τουρκίας (TGSD).

Η άνοδος του κινεζικού κόστους κατασκευής και η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας κατά 36% τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της κρίσης του νομίσματος το 2018, έχει ήδη καταστήσει την Τουρκία προσιτή επιλογή, πρόσθεσε ο Καράσου.

"Καθώς τα κόστη κατασκευής διαμορφώθηκαν μεταξύ της Κίνας και της Τουρκίας, ορισμένες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (ήδη) εξέταζαν τις μεταφορές των παραγγελιών προς το παρόν", ανέφερε ο Καράσου.

"Η Κίνα έχει περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγές έτοιμες προς ένδυση", πρόσθεσε. "Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, περίπου το 1% των παραγγελιών θα μεταφερθεί αρχικά στην Τουρκία, ποσό που θα μπορούσε να ανέλθει σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια".

Η Τουρκία εξήγαγε πέρυσι είδη ένδυσης αξίας περίπου 17,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οποιαδήποτε άνοδος θα μπορούσε να βοηθήσει την βαριά οικονομία των εισαγωγών να περιορίσειτο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο Μουσταφά Γκουλτεπέ, επικεφαλής της Ένωσης Εξαγωγέων Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε ότι ο τομέας έχει τη δυνατότητα να αναλάβει πρόσθετες παραγγελίες, καθώς οι νέοι και οι υπάρχοντες πελάτες όλο και περισσότερο έρχονται σε επαφή με τα τουρκικά εργοστάσια.

"Υπάρχουν έμποροι λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης που ζητούν πληροφορίες σχετικά με τις τιμές και τα προϊόντα στην Τουρκία μετά την έκρηξη του κορονοϊού", ανέφερε ο Γκουλτεπέ.

"Νομίζω ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας θα συνεχιστεί για 5-6 μήνες ... και πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στην Κίνα που θα δούμε μετά το Μάιο", πρόσθεσε.

---
photo: news.sky.com/story/chinas-coronavirus-outbreak-everything-you-need-to-know-11913342
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail