Ακούγοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για ό,τι συνέβη στα νησιά, αρχίζω να ανησυχώ σοβαρά

Την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μπορεί να τη διαβάσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην επίσημη ιστοσελίδα του πρωθυπουργού. Εν προκειμένω θα αντιγράψω μερικά σημεία της που με εξέπληξαν και με διαφορετικό χρώμα θα διατυπώθω ως πολίτης αυτής της χώρας [ή χώρου κατά άλλους] τις απορίες μου.

Του Στρατή Μαζίδη

Είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός:

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»- ισχύει απολύτως. Υπάρχει προστασία συνόρων; Με ποιο τρόπο όταν από τότε που ανέλαβε και έπειτα έχουν θεριέψει πάλι οι ροές τόσο στα νησιά αλλά και τον Εβρο;

[...]

Ειδικά για τα επεισόδια, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να ρίξουν χημικά που είχαν λήξει πριν καν εκλεγεί πρωθυπουργός ο...Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε να σπάσουν αυτοκίνητα, ούτε υβρίσουν τους πολίτες, ούτε να παρακούσουν τις εντολές των επικεφαλής τους κατά την αποχώρησή τους, ούτε να δείρουν κόσμο. Κάνω λάθος; Αν ναι, διορθώστε με. Ούτε τους είδαν οι νησιώτες όσο καιρό διαμαρτύρονται ότι λεηλατείται το βιος τους.

[...]

Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε. Άνανδρο δεν είναι να χτυπάς απλούς πολίτες; Άνανδρο δεν είναι να υβρίζεις όσους πληρώνουν με τους δυσβάστακτους φόρους το μισθό σου; Άνανδρο δεν είναι ενώ έχεις αποστολή να φυλάς τους πολίτες, να τους κοπανάς και να καταστρέφεις την περιουσία τους;

Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους. Μα οι νησιώτες θα απομονώσουν τις...ύποπτες ΜΚΟ; Η κυβέρνηση τι κάνει;

Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές «πλατείας», συμπεριφορές «αγανακτισμένων». Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Αν κάποιοι κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα, τότε δεν ευθύνονται αυτοί αλλά πρώτα η Πολιτεία που έχει αποδείξει ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η οικονομική πτυχή του ζητήματος αδιαφορώντας για τον άνθρωπο, είτε μιλάμε για τους γηγενείς είτε για όσους περνούν παράνομα τα σύνορα της χώρας. Γιατί δεν καταγγέλλετε τον Τούρκο πρόεδρο που με πλάγιο τρόπο παραδέχεται πως είναι διακινητής αφού μπορεί να ελέγχει τις ροές; Για ποιο λόγο δε ζητάτε τα αιτήματα ασύλου να κρίνονται στην Τουρκία, που είναι ο προθάλαμος της ΕΕ, ώστε να μην κινδυνεύει κανένας να πνιγεί ή να στριμώχνεται σε μια χρεοκοπημένη χώρα;

Προσοχή, όμως. Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί. Κύριε πρωθυπουργέ πήρατε την ψήφο πολλών συμπατριωτών μας με ορισμένη και συγκεκριμένη ατζέντα. Τα προβλήματα τα ξέρατε. Δε σας υποχρέωσε κανείς να διεκδικήσετε τη διακυβέρνηση μιας διαλυμένης χώρας. Οφείλατε να έχετε σχέδιο. Δεν μπορεί πχ το Ιράν και το Πακιστάν με τα βαλλιστικά όπλα το πρώτο και τις δεκάδες πυρηνικές κεφαλές το δεύτερο, να ξοδεύουν άπειρα δις κάθε χρόνο για όπλα και εσείς εδώ να στριμώχνετε τους ανθρώπους τους. Όσο για το Αφγανιστάν, κι εκεί οι άνθρωποι πρέπει κάποια στιγμή να σηκώσουν ανάστημα. Η χώρα τους υπήρξε κάποτε πρότυπο πολιτισμού και επιπέδου διαβίωσης.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά. Απομένει να το δούμε, αν δηλαδή ο κορωνοϊός θα αποτελέσει την αφορμή να σφραγίσουν τα σύνορα.

Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών.

Τέλος, όπως ξέρετε, το απόγευμα θα συναντηθώ με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση.

Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του».

κ. πρωθυπουργέ οφείλετε να παραδεχθείτε τα λάθη σας. Τραυματίσατε βαθιά τη χώρα. Στείλατε εκατοντάδες ανθρώπους έτοιμους για "μάχη", προκαλέσατε έναν τοπικό πόλεμο, τον χάσατε και σε 1-2 24ωρα αποχωρήσατε. Ακόμη και στα κοινωνικά δίκτυα τα σχόλια είναι εντονότατα. Υπάρχει εμφυλιοπολεμική γεύση. Απαξιώσατε την ήδη τραυματισμένη Ελληνική Αστυνομία. Δεν μπορεί ο αστυνόμος να καταδιώκει τον πολίτη, ούτε ο τελευταίος να πιάνει πόστα για να πολεμήσει τον πρώτο. Έχει άλλη αποστολή ο αστυνόμος και αλίμονο αν εδραιωθεί αυτή η αντιπάθεια προς την Αστυνομία που πρέπει να λάβει άμεσα θετικές πρωτοβουλίες. Ως πολίτης δε σας έχω εμπιστοσύνη, όχι μόνο σε σας, σε κανέναν από τους τριακόσιους. Δε βλέπω μεγάλες διαφορές. Με τρομάζουν οι πολλές ομοιότητες. Δε σας νοιάζει ούτε ο Κώστας, ούτε ο Χασάν, ούτε η Κατερίνα, ούτε η Φατμέ. Δε σας νοιάζει ούτε το λεηλατημένο περιβόλι του παππού, ούτε τα Αουσβιτς των στριμωγμένων. Θέλετε τα κονδύλια ώστε μέσα από το μεταναστευτικό να συνεχίσετε όσα γίνονταν τόσα χρόνια στον ταλαίπωρο αυτό τόπο. Ο λόγος σας με γέμισε ανησυχία, μα πιο πολύ από όλα με φοβίζει πως δεν προκύπτει μια αξιόπιστη εναλλακτική ελπιδοφόρα πρόταση από κάποιον/α για να τον/την εμπιστευθούμε. Το να βρεθείς σε μια άσχημη κατάσταση, είναι κακό, το να μην υπάρχει ούτε ελπίδα, είναι καταστροφικό. Εύχομαι να κάνω λάθος, ελπίζω να σας έχω παρεξηγήσει κι εσάς και τις προθέσεις σας. Πολύ φοβάμαι όμως ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να μικραίνει και στα δικά σας χέρια από κάθε άποψη...
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.