Κατσάδιασμα από Λαβρόφ σε Αγκυρα: Εσείς αποτύχατε να τηρήσετε τη συμφωνία για το Ιντλίμπ, είστε υπεύθυνοι!

Global Look Press / DPA / Anas Alkharboutli
Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προέτρεψε την Τουρκία να τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Idlib στη Συρία, η οποία έχει δει έντονες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων και ισλαμιστών τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίς τη Δευτέρα, η τουρκική στρατιωτική συνοδεία δέχθηκε πυρά των Σύριων μετά την μετακίνηση των στρατευμάτων της στη Συρία χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Πολλοί Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο περιστατικό που προκάλεσε μια θυμωμένη αντίδραση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βομβιστική επίθεση των θέσεων του Συριακού Στρατού.

Ωστόσο, η ίδια η Άγκυρα είναι εν μέρει υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση, καθώς δεν εκπλήρωσε ορισμένες "βασικές υποχρεώσεις" της στη ζώνη του Idlib, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τρίτη, μιλώντας στην εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

«Πρώτα απ 'όλα, είναι η υποχρέωση να χωριστεί η ένοπλη αντιπολίτευση που συνεργάζεται με τους Τούρκους και είναι έτοιμη να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο με την κυβέρνηση της Συρίας από τους τρομοκράτες της ομάδας Jabhat Al Nusra, δηλαδή της Hayyat Tahrir-Al-Sham ", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Με βάση τις συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας για το Idlib, το 2018 και το 2019, έπρεπε να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη για το διαχωρισμό των ένοπλων ομάδων που μάχονται κατά του συριακού στρατού, ενώ και οι δύο πλευρές αναμενόταν να τηρήσουν την εκεχειρία - αλλά κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί. Ταυτόχρονα, οι συμφωνίες δεν επηρέασαν τις προαναφερθείσες τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες παραμένουν ένας λογικός στόχος για τα κυβερνητικά στρατεύματα, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα ανησυχεί επίσης για την αναφερθείσα μετακίνηση των μαχητών του Idlib, συμπεριλαμβανομένων των μελών τρομοκρατικών ομάδων, σε έναν άλλο πόλεμο, στη Λιβύη. Τέτοιες εξελίξεις καθιστούν το Idlib πηγή αστάθειας που διαχέει τη βία σε άλλες χώρες, προειδοποίησε ο Λαβρόφ.

«Δεδομένων όλων αυτών των παραγόντων, η Ρωσία δεν μπορεί να διορθώσει το ζήτημα [Idlib] μόνο από μόνη της, αλλά μπορεί να απαιτήσει πλήρη και ανεπιφύλακτη εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Idlib,  πρόσθεσε ο έμπειρος διπλωμάτης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail