Χαφτάρ: Τελειώνει η υπομονή μας στην Τρίπολη! Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι πρέπει!

Freepen.gr - Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλιφά Χάφταρ, έθεσε τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει μια κατάπαυση του πυρός στη χώρα. Ο Χάφταρ λέει ότι οι Σύριοι μισθοφόροι και Τούρκοι στρατιωτικοί πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει την προμήθεια όπλων στην Τρίπολη μιλώντας στο Sputnik.

"Δυστυχώς, μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός χρησιμοποιείται από την Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, υπό την ηγεσία του Fayez al-Sarraj, για τη μεταφορά μεγάλου αριθμού Σύριων μισθοφόρων, Τούρκων στρατιωτών, τρομοκρατών και όπλων στην Τρίπολη από τη θάλασσα και τον αέρα. Είναι παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός", ανέφερε ο διοικητής του LNA.

Ο Χάφταρ δήλωσε ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή, δεδομένου ότι τώρα καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις ενός ξένου κράτους.

"Το δικαίωμά μας κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον Αλγερινό Υπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στην Τρίπολη ή τη συνάντηση της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης. Δεχόμαστε τις συνθήκες (εκεχειρία), η ανταπόκρισή μας στην παραβίαση της δεν σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι την παραβιάσαμε», είπε.

Ο στρατηγός του Haftar δήλωσε ότι ο LNA υποστηρίζει τις ναυτικές περιπολίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμποδίζουν την Τουρκία να μεταφέρει όπλα και μαχητές στην Τρίπολη.

"Η ΕΕ πρέπει να εκπληρώσει τον ρόλο της στον έλεγχο της ροής όπλων που μεταφέρονται μέσω της Τουρκίας σε Σύριους και Τούρκους μισθοφόρους στην Τρίπολη. Υποστηρίζουμε τις ενέργειες των ευρωπαϊκών θαλάσσιων περιπολιών που θα εμποδίσουν την Τουρκία να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα και να μεταφέρει μισθοφόρους στην Τρίπολη", δήλωσε ο Χαφτάρ.

Επίσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (ΤΣΚ) με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Fayez Sarraj με έδρα την Τρίπολη είχε αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες της Γενεύης με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, με εντολές της Τουρκίας και του Κατάρ.

"Ο Sarraj λαμβάνει εντολές από την Άγκυρα και τη Ντόχα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα με αυτό. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις οποίες τόνισε την ανάγκη να αποσυρθεί η GNA από τις συνομιλίες της Γενεύης", ανέφερε ο Χάφταρ.

Ο διοικητής του LNA πρόσθεσε ότι η GNA του Sarraj εξαρτάται από "τις πολιτοφυλακές και τις τρομοκρατικές ομάδες" στη Λιβύη, καθώς και στην Τουρκία και το Κατάρ.

Σύμφωνα με τον Χαφτάρ, ο LNA είναι ανοικτό σε όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να επιτύχουν ασφάλεια και σταθερότητα στο έδαφος της Λιβύης και υποστηρίζει τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από την Αποστολή Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη και τον επικεφαλής Ghassan Salame.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο LNA χάνει την υπομονή του καθώς η GNA παραβιάζει την εκεχειρία.

"Η υπομονή μας τελειώνει σχετικά με τις επανειλημμένες παραβιάσεις τηςεκεχειρίας από τους μισθοφόρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον επικεφαλής της GNA του Fayez Sarraj και την αποτυχία τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο Βερολίνο", δήλωσε ο Haftar.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις (LNA) αξιολογούν την κατάσταση στην Τρίπολη, έρχονται σε επαφή με τους διεθνείς παράγοντες και είναι έτοιμες αν η διεθνής κοινότητα και οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά την τουρκική κατοχή της χώρας μας.

"Δεν μπορούμε να καθίσουμε αδρανείς. Και αν οι συνομιλίες στη Γενεύη δεν δημιουργήσουν ειρήνη και ασφάλεια για τη χώρα μας και οι μισθοφόροι δεν επιστρέψουν εκεί από όπου προέρχονται, φυσικά οι ένοπλες δυνάμεις θα εκπληρώσουν το εθνικό και συνταγματικό καθήκον τους για την προστασία των πολιτών, την κυριαρχία της χώρας και τα σύνορα από τους Τούρκους εισβολείς και τις φιλοδοξίες του «ονειροπόλου» του Ερντογάν όσον αφορά τη Λιβύη", κατέληξε ο Χάφταρ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail