Αναγνώριση του χρόνου της επιδοτούμενης ανεργίας για τους επαγγελματίας: Οι προϋποθέσεις

Με τις διατάξεις περ. γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 2084/1992 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 40 του ν.3996/2011 προβλέπεται, μεταξύ άλλων αναγνωριζόμενων χρόνων ασφάλισης,
αναγνώριση του χρόνου επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και μέχρι 300 ημέρες στους μισθωτούς.

Ο χρόνος αυτός αναγνωρίζεται, χωρίς εξαγορά από τον ασφαλισμένο, από τις υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ, με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, προσκομίζοντας βεβαίωση του ΟΑΕΔ, και δεν απαιτείται η έκδοση αναγνωριστικής απόφασης.

H αναγνώριση του χρόνου καταβολής βοηθήματος στους μη μισθωτούς γίνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους που αναγνωρίζεται ο χρόνος τακτικής και επιδοτούμενης από τον ΟΑΕΔ ανεργίας των μισθωτών, όπως αναφέρει η Εγκύκλιος 55 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα:

- Για την αναγνώριση του χρόνου καταβολής του βοηθήματος, ως πλασματικού χρόνου υποβάλλεται σχετική αίτηση από τους ενδιαφερόμενους, στις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων του ΕΦΚΑ κατά το στάδιο της συνταξιοδότησης.

- Οι αιτούντες θα πρέπει να έχουν λάβει το παραπάνω βοήθημα σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.

- Να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση καταβολής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ. 

Ο πλασματικός χρόνος καταβολής βοηθήματος  που μπορεί να αναγνωριστεί φτάνει μέχρι ένα (1) έτος.  αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά και δεν εκδίδεται Πράξη αναγνώρισης.  αξιοποιείται μόνο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και όχι για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης. συνυπολογίζεται στο ανώτατο κατ’ έτος όριο των δυνάμενων να αναγνωριστούν πλασματικών χρόνων ασφάλισης, που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.3996/201, όπως ισχύουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail