Πέντε σημαδιακές ημερομηνίες του παρελθόντος για τα ελληνοτουρκικά

- 31 Ιαν. 2020 : Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις με απλωμένα καλώδια πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κίνηση μόνο τυχαία δεν ήταν. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ψυχολογικές επιχειρήσεις και οι συμβολισμοί στις δράσεις της Τουρκίας είναι σημαντικοί, για τυχόν μελλοντικές ενέργειες που θα εκδηλωθούν από την πλευρά της.

Αντιστράτηγος ε.α
- 29 Ιαν. 2017 : Ο τότε Τούρκος Αρχηγός των ΤΕΔ Χουλουσί Ακάρ και όλη η τουρκική στρατιωτική ηγεσία παραβιάζοντας τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα μεταβαίνουν στην περιοχή των Ιμίων με πυραυλάκατο και δύο ταχύπλοα των ειδικών δυνάμεων. Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, η τουρκική ηγεσία φωτογραφιζόμενη με φόντο τα Ίμια θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι τα δύο νησιά δεν αποτελούν ελληνικό έδαφος.

- 29 Ιαν. 2018: Ο τότε υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος παρεμποδίζεται να προσεγγίσει τα Ίμια και πραγματοποιεί ρίψη στεφάνου στη θάλασσα προς τιμή των 3 αξιωματικών του πολεμικού μας ναυτικού που χάθηκαν στην κρίση του 1996. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σόυλου δήλωσε ότι : «η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ Ιμια) και η Ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από προειδοποιήσεις»

- 29 Ιαν. 2019 : Τρία πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό της Ακτοφυλακής περικυκλώνουν τα Ίμια, ενώ φωτογραφίες με Τούρκους στρατιώτες εμφανίζονται πάνω στις βραχονησίδες, όταν κάποιος προβεί σε αναζήτηση στο google με τη λέξη Ίμια.

- 29 Μαΐου 1974: Ημερομηνία σημαδιακή, λόγω της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, το σεισμογραφικό πλοίο «Chandarli» συνοδευόμενο από το σύνολο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, πραγματοποίησε έξοδο από τα Στενά του Ελλησπόντου για έρευνες στο Αιγαίο. Τα ξημερώματα του Σαββάτου στις 20 Ιουλίου 1974, τα τουρκικά στρατεύματα με συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρα και θάλασσα, αποβιβάστηκαν στην Β. Κύπρο (Σχέδιο Αττίλας I), την οποία και κατέλαβαν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail