Καρκίνος νεφρών: Τα 8 συμπτώματα

Ο καρκίνος των νεφρών εκδηλώνεται όταν τα κύτταρα των νεφρών αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), υπολογίζεται ότι μέσα στο 2018 καρκίνο των νεφρών θα εκδηλώσουν περίπου 63.340 άνθρωποι στις ΗΠΑ (42.680 άντρες και 22.660 γυναίκες), ενώ περίπου 14.970 άνθρωποι (10.010 άντρες και 4.960 γυναίκες) θα χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο.

Από: onmed.gr

Ο καρκίνος των καρκίνος των νεφρών προσβάλλει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η μέση ηλικία διάγνωσης είναι τα 64 έτη, ενώ ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι πολύ σπάνιος στον πληθυσμό κάτω των 45 ετών.

Ο καρκίνος των νεφρών βρίσκεται μεταξύ των 10 συνηθέστερων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Οι πιθανότητες να εκδηλώσει ένας άντρας κάποια στιγμή στη ζωή του αυτόν τον καρκίνο υπολογίζεται σε 1 στις 48, ενώ για τις γυναίκες σε 1 στις 83.

Σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου των νεφρών

Σε αρχικό στάδιο, ο καρκίνος των νεφρών συνήθως δεν προκαλεί εμφανή σημάδια και συμπτώματα. Όσο η νόσος προχωρά είναι πιο πιθανό να εκδηλωθούν ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας.

Αυτά είναι τα 8 πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος των νεφρών:

1. Αίμα στα ούρα (αιματουρία): Η αιματουρία μπορεί να είναι μικροσκοπική, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα να είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο στη γενική εξέταση ούρων, ή μακροσκοπική, δηλαδή τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα να βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα, με αποτέλεσμα να είναι εμφανής η αλλοίωση του χρώματος των ούρων.

2. Πόνος στη μέση, μόνο στη μία πλευρά, χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός: Ο πόνος «ακτινοβολεί» από το νεφρό προς τα πίσω, με αποτέλεσμα να γίνεται αισθητός στη μέση.

3. Ψηλαφητή μάζα (όγκος) στο πλάι του κορμού ή χαμηλά στη μέση: Η μάζα είναι αισθητή στο ύψος των νεφρών, δηλαδή ακριβώς κάτω από το πάγκρεας και τη χοληδόχο κύστη.

4. Κόπωση: Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις μορφές καρκίνου και που η έντασή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου.

5. Απώλεια όρεξης: Η επιθυμία για φαγητό είναι αισθητά μειωμένη και επομένως μειώνεται και η ποσότητα φαγητού που καταναλώνει κανείς μέσα στην ημέρα.

6. Απώλεια βάρους: Η μειωμένη όρεξη φέρνει και απώλεια κιλών, άλλοτε πάλι όμως το σωματικό βάρος μειώνεται χωρίς να έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες ή τα επίπεδα σωματικής άσκησης.

7. Συχνός πυρετός: Στην περίπτωση του καρκίνου των νεφρών, ο πυρετός δεν μπορεί να αποδοθεί σε κάποια λοίμωξη και εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

8. Αναιμία: Ως αναιμία ορίζεται η μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Ο αριθμός των κυκλοφορούντων ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

Να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά είναι δυνατό να αποδοθούν επίσης σε άλλες, λιγότερο επικίνδυνες, ασθένειες εκτός του καρκίνου των νεφρών. Μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για πληρέστερη ενημέρωση και αξιολόγηση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail