Πώς να πτωχεύσεις με 30% κερδοφορία

Chronomarchie / pixabay
Αν όχι το σημαντικότερο τότε σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία επιβιώσης αλλά και επιτυχίας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης είναι οι ταμειακές ροές της (cash-flow δηλαδή), και ειδικότερα η ελεύθερη ρευστότητα (free cash) που δημιουργεί.


Δυστυχώς στην Ελλάδα η πάγια τακτική όλων των επιχειρήσεων είναι η καθυστέρηση των πληρωμών τους προς τους προμηθευτές και προς το κράτος, καθώς αυτό τους δίνει λίγη παραπάνω ελεύθερη ρευστότητα από αυτήν που πραγματικά τους αναλογεί, τραβώντας από τη ρευστότητα των προμηθευτών τους.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της πρόσφατης εξυγίανσης για την εξαγορά της Μαρινόπουλος, όπου εμφανίστηκαν οφειλές προς προμηθευτές που πλησίαζαν και ξεπερνούσαν το ένα έτος, ενώ η εταιρεία ουσιαστικά εισέπραττε μετρητά από τους πελάτες της, χωρίς ποτέ να εξηγηθεί στους προμηθευτές που κλήθηκαν να πληρώσουν με 50% και 60% των χρημάτων που τους όφειλε η εταιρεία, που πήγαν τα λεφτά που εισπράχθηκαν αλλά έλειπαν όταν έφτασε η στιγμή να πληρωθούν οι προμηθευτές. Πέρα από αυτή τη ζημιά από την οποία πολλοί δεν άντεξαν και πτώχευσαν, το κράτος (που ενήργησε ως "κουμπάρος" της εξαγοράς) συνέχισε να απαιτεί και τον ΦΠΑ καθώς και τον φόρο εισοδήματος από τους δυστυχείς προμηθευτές της εν λόγω εταιρείας μέχρι που βγήκε δικαστική απόφαση για την μη-οφειλή φόρων επί μη-εισπραχθέντων τιμολογίων, αλλά μόνο για την συγκεκριμένη περίπτωση, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μια επιχείρηση που βγαίνει ζημιογόνα από την πτώχευση ενός πελάτη της συνεχίζει να είναι υπόχρεη για πληρωμή φόρων για λεφτά που στην ουσία έχασε.

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πτωχεύουν οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, και σίγουρα χρειάζεται διόρθωση τόσο ο χρόνος που είναι απαιτητός ο φόρος από το κράτος (πχ πληρωμή ΦΠΑ πριν εισπραχθεί όσο και προπληρωμή 95% του φόρου εισοδήματος του ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ) όσο και η λογική του να πληρώνει κάποιος φόρο επί χρημάτων που δίνει στο κράτος πχ για τόκους και προσαυξήσεις οι οποίες δεν περνούν στα έξοδα της επιχείρησης με αποτέλεσμα να θεωρούνται κέρδη αυτά που στην πραγματικότητα είναι έξοδα.

Για να αρχίσει να κινείται ανοδικά η οικονομία και να αποφευχθούν ομοβροντίες λουκέτων πρέπει να λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, με σκοπό τα "υπερ-πλεονάσματα" και κυρίως να δει κάποιος από το ΥΠΟΙΚ σοβαρά πώς θα σταματήσει η χρεοκοπία των μεγάλων να δημιουργεί ντόμινο πτωχεύσεων σε μικρές και μεσαίες εταιρείες που πουλάνε σε αυτούς.

Σε άλλες χώρες υπάρχουν εκτός από τα συναλλακτικά ήθη και νόμοι που προστατεύουν μια μικρότερη εταιρεία από την ομηρία της ρευστότητάς της σε έναν μεγάλο πελάτη, προεξάρχοντος του ελληνικού κράτους που παραδοσιακά χρωστάει στους προμηθευτές του και 1 και 2 και ενίοτε και 15 χρόνια.

Φαινόμενα όπως αυτά ορισμένων μικρο-προμηθευτών νοσοκομείων που καταστράφηκαν με το PSI και έχασαν το σπίτι και τις ζωές τους γιατί το ελληνικό κράτος τους έδωσε ομόλογα για οφειλές τριών ετών που στο μεταξύ εκείνοι είχαν δανειστεί από τράπεζες έστω και τα μισά και στο τέλος βρέθηκαν με 75% κούρεμα στις οφειλες του κράτους αλλά 0% κούρεμα στις οφειλες τους, πρέπει να διορθωθούν και να μην ξανα-επαναληφθούν. Ο νέος πτωχευτικός κώδικας πρέπει να προβλέπει και να λύνει τέτοια θέματα εκ των προτέρων.

Αλλιώς θα συνεχίσουμε να σερνόμαστε στο επιχειρείν, παρόλο που μπορεί κάποιος να ανοίξει μια επιχείρηση σε 6 λεπτά αλλά για να την κλείσει θέλει 6 χρόνια.

Αλλιώς θα είμαστε η χώρα που θα πτωχεύουν επιχειρήσεις με 25% και 30% κερδοφορία, που βρέθηκαν στο δρόμο ενός δόλιου ή άτυχου πελάτη που τους φέσωσε τα κέρδη και το κεφάλαιο και εκείνοι συνεχίζουν και χρωστάνε όλους τους φόρους σαν να είχαν εισπράξει τα χρήματα, ή ακόμα χειρότερα τους έχουν ήδη πληρώσει.

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.