Το μεγάλο «στοίχημα» των Ενόπλων Δυνάμεων σε Έβρο και νησιά - Τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα

Οι ΕΔ αναλαμβάνουν καθοριστικό ρόλο

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής-προσφυγικής κρίσης οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν τόσο καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Η απόφαση της Άγκυρας όχι απλά να ανοίξει την ‘’κάνουλα’’ των μεταναστευτικών ροών αλλά να κατευθύνει συντεταγμένα και με σχέδιο χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προς τα Ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα δημιουργεί νέα δεδομένα. Ακόμα και με στρατιωτικά οχήματα των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μεταφέρονται εξαθλιωμένοι μετανάστες προς την Αδριανούπολη σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στις Ελληνικές αρχές.


Τα πρώτα 24ωρα κρίνονται ως εξαιρετικά κρίσιμα προκειμένου να σχηματιστεί εικόνα εάν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία στον Έβρο και την Ακτοφυλακή στο Αιγαίο καταφέρουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά απέναντι στα ‘’κύματα’’ χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων.


Η προσπάθεια των Ελληνικών αρχών χωρίς αμφιβολία έχει υψηλότατο δείκτη δυσκολίας κυρίως στα νησιά αλλά ακόμα και στα χερσαία σύνορα του Έβρου όπου η επιτήρηση πραγματοποιείται σαφώς υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τον Έβρο ήδη ο Στρατός Ξηράς ανέλαβε από την πρώτη στιγμή δράση γεγονός που σηματοδότησε και η συμβολική επίσκεψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Ενισχύθηκε με δυνάμεις από Μονάδες της ενδοχώρας και μέσα όπως θερμικές κάμερες, διόπτρες, οχήματα, ελικόπτερα και drones για την εναέρια επιτήρηση. Αυξάνονται οι περιπολίες ημέρα και νύχτα, στήνονται ενέδρες και στη ‘’μάχη’’ της επιτήρησης πέφτουν ακόμα και άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.


Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα καταφέρουν οι πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις να λειτουργήσουν αποτρεπτικά πριν οι πρόσφυγες και μετανάστες βρεθούν σε Ελληνικό έδαφος. Πως θα επιτύχουν δηλαδή οι Έλληνες στρατιωτικοί μαζί τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας να σταματήσουν πολυπληθείς ομάδες οι οποίες θα επιχειρήσουν να περάσουν το ποτάμι είτε με πλωτά μέσα είτε ακόμα και περπατώντας σε πιο ρηχά του σημεία; Χρήση οπλισμού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε καν για πυρά στον αέρα σύμφωνα με τις πάγιες διαταγές παρά μόνο σε περίπτωση που οι Ελληνικές περίπολοι δεχθούν επίθεση με πυρά ενδεχόμενο απίθανο έως αδύνατο όπως έχει αποδειχθεί.


Ακόμα δηλαδή και εάν οι Ελληνικές δυνάμεις επιτήρησης καταφέρουν να εντοπίσουν έγκαιρα πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι κινούνται προς τα Ελληνικά εδάφη πως θα καταφέρουν να τους αναγκάσουν να επιστρέψουν πίσω;

Χερσαία σύνορα με την Τουρκία η Ελλάδα διαθέτει μόνο στο προγεφύρωμα του Κάραγατς όπου είχαν συλληφθεί οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί τον Μάρτιο του 2018.Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή έχει κατασκευαστεί φράχτης η πυκνή βλάστηση επιτρέπει σε άτομα ή μικρές ομάδες να κινηθούν και να πλησιάσουν με σχετική ευκολία την συνοριογραμμή.

Στο τμήμα του Έβρου όπου ο ποταμός αποτελεί το φυσικό σύνορο ο εντοπισμός είναι εξίσου δύσκολος αφού η πτώση της στάθμης έχει δημιουργήσει νησίδες ενώ θάμνοι και δέντρα εμποδίζουν την ορατότητα. Αλλά ακόμα και εάν οι ομάδες μεταναστών εντοπιστούν γρήγορα και τους ζητηθεί να αποχωρήσουν όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις αυτοί συνεχίζουν να κινούνται προς την Ελληνική πλευρά μέχρι να συλληφθούν.


Είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο δηλαδή ότι ακόμα και εάν κάθε μέτρο των χερσαίων και υδάτινων συνόρων επιτηρείται σχολαστικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόσφυγες και μετανάστες δεν θα φτάσουν σε Ελληνικό έδαφος ειδικά όταν πρόκειται για νέους άνδρες αποφασισμένους να περάσουν. Και εκεί πλέον είναι εξαιρετικά αμφίβολο να πειστούν και εξίσου δύσκολο να πιεστούν ώστε να επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία.

Ακόμη πιο δύσκολο όμως είναι να σταματήσουν στη θάλασσα οι βάρκες και να επιστρέψουν στην Τουρκικές ακτές ειδικά όταν οι αρχές της γειτονικής χώρες παροτρύνουν όπως φαίνεται αν όχι καθοδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες να φύγουν προς τα Ελληνικά νησιά. Η απόφαση για συνεχείς περιπολίες τόσο από τα πλοία του Πολεμικού ναυτικού-κανονιοφόρους και περιπολικά-όσο και από τα δεκάδες πλωτά της Ελληνικής Ακτοφυλακής αλλά και η ενίσχυσή τους με προσωπικό και επιπλέον πλωτά δεν διασφαλίζει ότι οι βάρκες των μεταναστών δεν θα βάλουν πλώρη προς τις Ελληνικές ακτές. Και φυσικά σε περίπτωση που διαπιστωθεί κίνδυνος τα πλωτά μέσα είναι υποχρεωμένα είτε να ρυμουλκήσουν είτε να περισυλλέξουν πρόσφυγες και μετανάστες.


Με αυτά τα δεδομένα το στοίχημα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να σταματήσουν τις ‘’ορδές’’ όχι απλά αποφασισμένων προσφύγων και μεταναστών αλλά ανθρώπων τους οποίους ουσιαστικά ‘’σπρώχνει’’ με κάθε τρόπο η Άγκυρα δείχνει ότι αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη αποστολή.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.