Ξεφτίλα! Πίσω στο 1933 ο γερμανικός στρατός… αυτοκίνητα σε ρόλο Τ/Θ

Πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, όταν ήταν απαγορευμένο στον γερμανικό στρατό να διαθέτει άρματα μάχης, ο πατέρας του γερμανικού τεθωρακισμένου όπλου Χάιντς Γκουντέριαν διεξήγαγε ασκήσεις με αυτοκίνητα ή και ποδήλατα “ντυμένα” άρματα… Τώρα ο άλλοτε ισχυρός γερμανικός στρατός επιστρέφει στο παρελθόν λόγω έλλειψης πόρων!


Σύμφωνα με την Bild μόνο το 20% των τεθωρακισμένων Puma του γερμανικού στρατού είναι σε λειτουργική κατάσταση. Έτσι στην εκπαίδευση οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αυτοκίνητα ως τεθωρακισμένα! Παρόμοιο συμβάν είχε καταγραφεί το 2014 όταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία οι Γερμανοί εξοπλίστηκαν με βαμμένα ξύλα. Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι “χρησιμοποιούνται άλλα οχήματα στον ρόλο τεθωρακισμένων” σε ασκήσεις επιβίβασης και αποβίβασης λόγω έλλειψης οχημάτων Puma και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ευχαριστημένη από την κατάσταση.

Ο γερμανικός στρατός θα αποκτήσει 350 οχήματα Puma ενώ παράλληλα υπάρχει ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού και του υπάρχοντος υλικού. Ωστόσο λόγω του αυξημένου κόστους που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ πολλά προγράμματα δεν “τρέχουν”, τουλάχιστον ικανοποιητικά.

Τα Puma προβλέπεται να αντικαταστήσουν τα Marder και στα υπό νατοαϊκή διοίκηση γερμανικά τμήματα. Η γερμανική κυβέρνηση δέχεται αμερικανικές πιέσεις για να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει η συμμαχία. Παρόλα αυτά οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες ισούνται με το 1,38% του ΑΕΠ.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.