Ο Χαφτάρ προκαλεί ασφυξία στον Σάρατζ: 1,4 δις δολάρια οι απώλειες από το μπλοκάρισμα των πετρελαιοπηγών

File: Esam Omran Al-Fetori/ Reuters
Freepen.gr - Η Λιβύη [δηλαδή η κυβέρνηση της Τρίπολης] θα αντιμετωπίσει χρηματοπιστωτική κρίση και δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020 εξαιτίας του αποκλεισμού πετρελαϊκών τερματικών σταθμών και πετρελαϊκών πεδίων από ομάδες και τοπικές φυλές πιστές στον στρατάρχη του LNA, Khalifa Haftar, ανέφερε το Reuters ότι δήλωσε ο Fayez al-Sarraj το Σάββατο.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βόρειας Αφρικής μειώθηκε απότομα από τις 18 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησε ο αποκλεισμός. Η κρατική εταιρία National Oil Corporation (NOC) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε στα 163.684 βαρέλια την ημέρα.

"Σίγουρα, ενόψει του συνεχούς κλεισίματος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ο προϋπολογισμός για το 2020 θα αντιμετωπίσει έλλειμμα και θα μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, Fayez al-Sarraj.

Ο Sarraj επανέλαβε τα αριθμητικά στοιχεία της NOC, λέγοντας ότι η χώρα είχε χάσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του αποκλεισμού.

"Εμείς προειδοποιήσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε το πετρέλαιο ως κάρτα πίεσης", δήλωσε ο Σερράϊ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του είχε ξεκινήσει νομικές ενέργειες για όσους θεωρεί υπεύθυνους δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο όπως σημειώσαμε πριν λίγες ημέρες στη Freepen.gr ο Sarraj κατηγορείται πως με τα χρήματα από τα πετρέλαια ενίσχυσε την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για να στηρίξει τη λίρα [διαβάστε εδώ] κι ενώ οι Λίβυοι έχουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail