Γιατί έχουμε 10 ν.μ στον αέρα και 6 στη θάλασσα;

Η διαφορά των 4 ναυτικών μιλίων μεταξύ του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, πολύ συχνά γίνεται αντικείμενο συζήτησης, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από κάποιους εντός της Ελλάδας. “Είναι παράλογο να έχει η Ελλάδα 10 μίλια στον αέρα και 6 ναυτικά μίλια στη θάλασσα”. Το παρουσιάζουν ως “παγκόσμια πρωτοτυπία” και το θέτουν ως ένα από τα θέματα στα οποία η Ελλάδα μπορεί και πρέπει, λένε να κάνει πίσω…

Από: militaire.gr

Μας το έθεσε ξανά χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ…

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ΄χει 12 ναυτικά μίλια σε αέρα και θάλασσα. Δεν το κάνει για τους γνωστούς λόγους. Θα μπορούσε επίσης να καθορίσει εύρος 10 ναυτικών μιλίων και στη θάλασσα.

2.Ο καθορισμός των 10 ναυτικών μιλίων στον αέρα καθορίστηκε με Προεδρικό Διάταγμα του 1931. Η Τουρκία θυμήθηκε να το αμφισβητήσει μετά από το 1974 και τον Αττίλα στην Κύπρο.

3. Κακώς υποστηρίζουν κάποιοι στην Ελλάδα ότι υποστηρίζουμε τα 10 μίλια στον αέρα έχουν “εθιμική ισχύ”. Διατηρούμε τα 10 μίλια για ουσιαστικούς λόγους αεράμυνας και καλό θα ΄ναι καθηγητές και άλλοι εγχώριοι υποστηρικτές τους επιχειρήματος περί “ελληνικού παράδοξου” να μιλήσουν με αεροπόρους για να τους εξηγήσουν.

4.Παγκόσμιο παράδοξο είναι μία χώρα μέλος Συμμαχίας να απειλεί με πόλεμο μια χώρα μέλος της ίδιας Συμμαχίας και όλοι…οι σύμμαχοι να υποστηρίζουν ανερυθρίαστα τον επιτιθέμενο

Συμπέρασμα: δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε σημασία σ΄ αυτά που λέει ο Ακάρ περί του εναέριου χώρου και φυσικά για όσα υποστηρίζει για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. Δεν νομίζουμε ότι καμία ελληνική κυβέρνηση θα μπει σε τέτοιες συζητήσεις.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.