New Arab: Γιατί ο Ερντογάν θέλει να έχει στρατό στην Τρίπολη πριν τις 7 Ιανουαρίου

Freepen.gr - Τo New Arab, φιλικά διακειμένο στο Κατάρ mainstream media του ισλάμ, επικαλούμενο ενημερωμένη λιβυκή πηγή, ανέφερε ότι η κοινοβουλευτική σύνοδος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (ΤΒΜΜ) στις 2 Ιανουαρίου αποσκοπεί στην επίτευξη προόδου όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικής δύναμης από την Τουρκία στην Τρίπολη πριν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας φτάνουν στην πόλη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενοι από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.

Η ανώνυμη πηγή της εφημερίδας αποκάλυψε ότι ο στόχος που προηγείται της προγραμματισμένης επίσκεψης των τριών ευρωπαίων υπουργών στη Λιβυκή πρωτεύουσα είναι να αλλάξουν την κατάσταση στην Τρίπολη σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι προβλεπόμενες πιέσεις της ΕΕ στην κυβέρνηση της Τριπόλεως και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση.

Η έκθεση ανέφερε ότι "η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει στρατιωτική βάση πριν από την  επερχόμενη σύνοδο των τριών υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Josep Borrell, ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας στην Τρίπολη. Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτύξει στρατεύματα στη Λιβύη θα μπορούσε να δώσει στην Άγκυρα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στο λιβυκό βράχο".

Ο δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τo almarsad.co, είναι να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση της Τρίπολης να αντιμετωπίσει σήμερα την απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Αραβικής Λίγκας, η οποία ζήτησε να σταματήσει η μάχη και η επέμβαση ξένων παραγόντων στις υποθέσεις της Λιβύης. Η Τουρκία επιθυμεί επίσης να μειώσει την επιρροή των γεωπολιτικών αντιπάλων που υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA).

To almarsad.co αναφέρει επίσης ένα αρκετά παράτολμο κι αμφιλεγόμενο σχέδιο ως προς τις πραγματικές δυνατότητες υλοποίησής του - επικαλούμενο το New Arab, ότι μετά από συντονισμό με την GNA, αποφάσισε να αναπτύξει ένα σχέδιο ταχείας επέμβασης με βάση αεροπορικές επιδρομές που θα διεξαχθούν από μοίρες τουρκικών μαχητικών, συμπεριλαμβανομένων των F-16, ενώ εντοπίστηκαν 27 στόχοι των δυνάμεων του Khalifa Haftar (επικεφαλής διοικητής του LNA), συμπεριλαμβανομένων στόχων στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Λιβύης, οι οποίες θα βρεθούν επίσης στο στόχαστρο της πρώτης αεροπορικής επιδρομής.

To New Arab μεταδίδει επίσης ότι ο διοικητής του LNA, Khalifa Haftar αρνήθηκε να μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλου Γκαουουσόγλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ σήμερα.

Το New Arab αποκάλυψε επίσης σύμφωνα με το almarsad.co ότι τα τουρκικά drones, μερικά από τα οποία έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί στην τουρκική αεροπορική βάση Gecitkale στα Κατεχόμενα, και άλλα ελικόπτερα θα παράσχουν αεροπορική κάλυψη για τις "δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) κοντά στην πρωτεύουσα , "εκτός από άλλες πόλεις στη Δυτική Λιβύη για να σπάσουν τη γραμμή που επιβλήθηκε από τις δυνάμεις του LNA και να επιτρέψουν στις δυνάμεις της GNA να ξεκινήσουν μια μαζική επίθεση εδάφους κατά των θέσεων του LNA που μπορεί να φτάσουν, εάν πετύχει, στην περιοχή της πετρελαϊκής ημισελήνου.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail