«Πόλεμος» για το Airbnb στις πολυκατοικίες!

TeroVesalainen / pixabay
Με όπλο το καταστατικό, οι ένοικοι που είναι αντίθετοι προσπαθούν να μπλοκάρουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις των διαμερισμάτων


Αιτία «πολέμου» για πολλές πολυκατοικίες αποτελούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, τύπου Airbnb, καθώς όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων καταφεύγουν στις γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αλλάξουν τον κανονισμό και να αποτρέψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Σε πολλές πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα οι ξένοι τουρίστες που μπαινοβγαίνουν στο «διπλανό διαμέρισμα Αirbnb» τείνουν να γίνουν... μήλον της Εριδος.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης για το θέμα αυτό (άλλοτε υπέρ και άλλοτε κατά) δεν αποτελούν δεδικασμένο για κάθε ιδιοκτησία. Ετσι οι αγανακτισμένοι υπόλοιποι ένοικοι καταφεύγουν στο μόνο σίγουρο μέσο, που είναι ο κανονισμός της πολυκατοικίας. Το κύριο επιχείρημα των «λοιπών ενοίκων» είναι ότι δημιουργείται οχλαγωγία και ότι τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ενοίκων αλλά και του κτιρίου, συνολικά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης (μέσω Airbnb) δεν είναι ταυτόσημο με την επαγγελματική χρήση, επομένως, όπως λένε οι νομικοί, είναι «οριακά νομότυπο».

Μοναδική λύση

Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης που έχει καταχωρίσει το διαμέρισμά του στην πλατφόρμα δεν θεωρείται ότι εκμεταλλεύεται «επαγγελματικά» το σπίτι του, άρα δεν μπορεί να ανακοπεί, βάσει αυτού του επιχειρήματος. Από την άλλη, επειδή τα περισσότερα καταστατικά έχουν συνταχθεί πριν από την έξαρση του Airbnb, δεν προβλέπουν ρητά ρυθμίσεις σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις. Ετσι, όπως λένε οι ειδικοί, «η μόνη λύση είναι η αλλαγή του καταστατικού», όπου όμως απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών.

Ολοένα περισσότεροι ιδιοκτήτες αναγκάζονται να πάψουν να μισθώνουν το ακίνητό τους μέσω Airbnb. Και αυτό επειδή τμήμα των υπόλοιπων ενοίκων κάνει χρήση του κανονισμού, με στόχο να θωρακίσει την πολυκατοικία από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, που έχει -ιδίως σε τουριστικές περιοχές- οδηγήσει σε αύξηση στις τιμές και τα ενοίκια. Το «μπλόκο» στο Airbnb μέσω αλλαγής του κανονισμού τείνει να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις σε επαγγελματικά κτίρια, όπου επιχειρείται η αλλαγή χρήσης σε κατοικία, με στόχο τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση.

Ειδικότερα λέει στη «δημοκρατία» η Βασιλική Παραδιά, δικηγόρος και μέλος Δ.Σ. ΠΟΜΙΔΑ: «Ολοι σχεδόν οι κανονισμοί των πολυκατοικιών της χώρας συντάχτηκαν και υπογράφηκαν σε εποχές που οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ήταν κάτι άγνωστο αλλά και απαγορευμένο.
Στη σχετική νομοθεσία υπήρχε αυστηρή απαγόρευση μισθώσεων κατοικιών με διάρκεια λιγότερη από τρεις μήνες, η οποία άρθηκε μόλις πρόσφατα.

Το αν επιτρέπονται ή όχι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απόφασης της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας, καθόσον αυτό προκύπτει από τον κανονισμό της, ο οποίος μπορεί να τροποποιηθεί με συμβολαιογραφική πράξη, υπογεγραμμένη από το σύνολο των συνιδιοκτητών του κτιρίου, και να μεταγραφεί στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο. Και, ως γνωστόν, κάθε αμφισβήτηση επί του περιεχομένου και της εφαρμογής του κανονισμού επιλύεται από το αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο του τόπου όπου ευρίσκεται το ακίνητο».

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το υπολογίσιμο κόστος της δικαστικής προσφυγής και της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων έχει αποτρέψει μέχρι σήμερα αυτού του είδους οι υποθέσεις να φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.