Αγωγός EastMed: Γιατί Ρωσία και Τουρκία δεν τον θέλουν με τίποτα

Ο EastMed, που θα παρακάμπτει την Τουρκία, είναι ο αγωγός που θα εξασφαλίσει ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου και θα εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της. Εξάλλου οι προσδοκίες είναι ο μετασχηματισμός της περιοχής σε μεγάλο εξαγωγέα φυσικού αερίου και βασική πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Από: tribune.gr
Στέφανος Μυτιληναίος
Αρθρογράφος, Συγγραφέας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του ο Στίβεν Μπλανκ, του «American Foreign Policy Council», χαρακτήρισε την κατασκευή του EastMed «γεωπολιτική αναγκαιότητα» και εκτίμησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για να τοποθετηθεί στρατηγικά στο επίκεντρο της εν εξελίξει διαδικασίας για την ενεργειακή ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, έχει πει, μπορεί να διαδραματίσει «ρόλο γέφυρας» ανάμεσα στις ενεργειακά πλούσιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών» και διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή.

Αναφερόμενος στην Τουρκία είχε εκτιμήσει -και επαληθεύθηκε- ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει «ό,τι μπορεί να εμποδίσει» και ότι δεν θέλει ανταγωνισμό, επειδή μεγάλοι αγωγοί διέρχονται από το έδαφός της.

«Η Τουρκία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη, συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για αυτό».

Ωστόσο τόνιζε, ότι «οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σίγουρα σε κάθε τουρκική προσπάθεια παρεμπόδισης».

Η Ισραηλινή δημοσιογράφος Παζίτ Ραβίνα, σε άρθρο της πέρσι την Άνοιξη στη «Makor Rishon», αναφερόμενη στη «μειοψηφία του ενός», δηλαδή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούσε ότι «ο Ερντογάν έχασε το τρένο και τώρα προσπαθεί να καταστρέψει τη συνεργασία του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας στον τομέα του φυσικού αερίου. Δεν θα τα καταφέρει».

Αναφερόμενη στη συμμαχία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έγραφε ότι «οι σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν τα τελευταία χρόνια (…) είναι το αποτέλεσμα της διακοπής των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.

»Οι σχέσεις μεταξύ Ιερουσαλήμ και Αθήνας, που επί σειρά ετών ήταν περιορισμένες, κέρδισαν δυναμική μόνο αφού έγινε σαφές ότι οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έπαψαν να υπάρχουν.

»Μετά τη διακοπή αυτή, τα τελευταία χρόνια, έχει προκύψει μια νέα στρατηγική και μια συνολική προσέγγιση, βασισμένη στην περιφερειακή συνεργασία.

»Τα ευρήματα στον τομέα του φυσικού αερίου ήταν η κινητήρια δύναμη, η ατμομηχανή που επιτάχυνε τη διαδικασία και δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα συναντήσεων και συνεργασιών».

Ενδιαφέρον έχει και η αναφορά της σε εκείνο το άρθρο και στο ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή.

«Αν και όταν η Συρία αρχίσει, μέσω των Ρώσων, τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, θα ενισχυθεί σημαντικά η ανάγκη συνεργασίας του Ισραήλ με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, προκειμένου να εξουδετερωθεί η μελλοντική ρωσική επιρροή και να εκτραπεί σε πιο θετικές κατευθύνσεις.

»Οι σπόροι της ρωσικής αυτής συνεργασίας έγιναν ήδη αισθητοί.

»Έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στα σχέδια της Ρωσίας στη Συρία και στη ρωσική εξέδρα γεώτρησης που ήδη έχει φτάσει στις ακτές της Συρίας (σ.σ. πριν δέκα μήνες).

»Επομένως, είναι πολύ πιθανό η τουρκική συμπεριφορά σύντομα να συνοδεύεται από ρωσική συμπεριφορά, η οποία θα αναγκάσει το Ισραήλ όχι μόνο να επιταχύνει τα σχέδιά του, αλλά και να εμβαθύνει την περιφερειακή συνεργασία και να συμπεριλάβει και άλλους τομείς», τόνιζε η ισραηλινή δημοσιογράφος την Άνοιξη του 2019.

Η Ευρώπη ελεύθερη από ρωσικούς και τουρκικούς εκβιασμούς

Ο αγωγός EastMed θα απεξαρτήσει σε μεγάλο βαθμό την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να ασκεί γεωπολιτικές πιέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, εργαλειοποιώντας την εξάρτησή τους από το φυσικό της αέριο.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, αποτυγχάνει στον σκοπό της να «ελέγχει» και να εκβιάζει την Ευρώπη απειλώντας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.

Η «γεωπολιτική σημασία» της Τουρκίας υποβαθμίζεται περαιτέρω.
Διαβάστε επίσης: 16 Αυγούστου 2010: Η ημέρα που γεννήθηκε ο EastMed και η συμμαχία Ελλήνων-Ισραηλινών
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.