Όσοι χάρηκαν με τη διάψευση της Ιταλίας στον Ερντογάν, μάλλον διάβασαν τη μισή ανακοίνωση

Freepen.gr - Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για διάψευση από την Ιταλία των δηλώσεων Ερντογάν περί συμφωνίας για κοινές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της συμφωνίας Αγκυρας-Τρίπολης. Ωστόσο η διάψευση έχει και δεύτερη παράγραφο, η μάλλον δεν πρέπει να αρέσει και τόσο στην Ελλάδα. Αναφέρει το κείμενο:

Οι φήμες που κυκλοφορούν στον Τύπο ότι η Ιταλία διαπραγματεύεται με την Τουρκία για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων στη Λιβύη στο πλαίσιο του πρόσφατου Μνημονίου Συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων είναι αβάσιμες.

Αυτό που λέει η Ιταλία εδώ και αρκετό καιρό είναι ότι το ζήτημα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο πρέπει να θεωρηθεί ευκαιρία, η οποία θα αξιοποιηθεί μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων κρατών. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών πραγματοποιείται μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών. Αυτή είναι η θέση που έχουμε εκφράσει τους τελευταίους μήνες, σε όλες τις συναντήσεις, στις τουρκικές αρχές.


Όπως ομολογεί η ιταλική πλευρά έχουν γίνει συναντήσεις με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες αλλά το βασικό είναι ότι "η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών πραγματοποιείται μέσω διαπραγματεύσεων των ενδιαφερομένων μερών" δίχως όμως καμία αναφορά σε αυτό που ονομάζουμε διεθνές δίκαιο. Και βέβαια μιλά για συνεργασία όλων των παράκτιων κρατών.

Σύμμαχος λοιπόν η Ιταλία;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail