Η υγεία που κατάντησε ανέκδοτο

του Μιχάλη Χαιρετάκη

Πριν 3 σχεδόν χρόνια έγραφα 2 άρθρα για την υγεία και πως θα έπρεπε να είναι http://www.freepen.gr/2017/05/blog-post_610.html και http://www.freepen.gr/2017/05/blog-post_610.html.

Τρία χρόνια μετά, τίποτα δεν έχει διορθωθεί στη χώρα. Με τα ίδια και λιγότερα πετσοκομμένα από τα μνημόνια κονδύλια περιθάλπτουμε όλης της γής τους αρρώστους (πολλοί έχουν έρθει παράνομα στη χώρα μας με ψεύτικα στοιχεία) και ό,τι περισσέψει δίνεται σαν φτηνό καθρεφτάκι για να ξεγελάσει τους ιθαγενείς φορολογούμενους, έτσι για να πιστεύουν οι τελευταίοι ότι το κράτος είναι κράτος προνοίας και όχι οίκος πορνείας.

Τις τελευταίες μέρες, κοντινό συγγενικό μου πρόσωπο μεταφέρθηκε μετά από έμφραγμα και πνευμονικό οίδημα στο νοσοκομείο, σε ποιό νοσοκομείο δεν έχει σημασία, αυτά που θα περιγράψω παρακάτω είναι γνωστά σε όσους είχαν την ατυχία να επισκεφτούν νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια.

Κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας; Ούτε για αστείο, είναι καπαρωμένα ήδη, τις περισσότερες φορές από ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει ούτε ευρώ για την ασφάλισή τους. Βρίσκεσαι στην καλύτερη περίπτωση σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. 5-6 κρεβάτια στο θάλαμο, (αν και σχεδιάστηκε για 2 ή 3 ασθενείς μόνο) έτσι για να αυξηθούν οι πιθανότητες να τσιμπήσεις ένα ανθεκτικό μικρόβιο που θα σε οδηγήσει σύντομα στον άλλο κόσμο.

Αφού γίνεις κάπως καλύτερα, σε βγάζουν από την μονάδα για να μπει κάποιος άλλος και να βελτιωθούν τα στατιστικά του νοσοκομείου (μέσος όρος νοσηλείας). Σε συνδυασμό με το μικρόβιο που πιθανότατα θα έχεις πάρει, περισσότερες πιθανότητες θα έχεις να πιάσεις 2 φορές συνεχόμενα το τζόκερ παρά να βγείς ζωντανός, αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία. Τα στατιστικά να είναι καλά.

Φυσικά αν δε θέλεις να αποδημήσει εις Κύριον ο άνθρωπός σου απο την πρώτη κιόλας ώρα που θα μπεί στο νοσοκομείο, πρέπει να ξεχάσεις την εργασία σου και την υπόλοιπη καθημερινή ζωή σου και να περνάς τις ώρες σου δίπλα του ή να αιμορραγείς οικονομικά πληρώνοντας μια αποκλειστική νοσοκόμα. Φαντάσου να έχεις πληρώσει 40 ακόμα και 50 χρόνια ασφάλιστικές εισφορές (ναι υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις) και να σου πετάνε ένα ξεροκόμματο κοροϊδίας ως αντίτιμο όταν θα δίνεις μάχη για τη ζωή σου.

Το ποιός θα μπεί στη μονάδα εντατικής, το ποιός θα μπεί στη μονάδα αυξημένης φροντίδας, το αποφασίζουν "επίγειοι μικροί θεοί". Αποφασίζουν με το δικό τους μυαλό, με τα δικά τους κριτήρια, χωρίς φυσικά να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, αν θα επιβιώσεις ή θα πεθάνεις σαν το σκυλί, ανεξάρτητα με το πόσο έχεις εργαστεί στη ζωή σου και πόσο έχεις πληρώσει τους λ...ποδύτες.

Ναι λ...ποδύτης, είναι αυτός που παίρνει τις εισφορές σου και τα παίζει στο κριματηστήριο ή στα @@μημενα ομόλογα ή τα δίνει θαλασσοδάνεια με αντίτιμο βοσκοτόπια.

Αυτός ο πολιτικός βέβαια, ακόμα και αν είναι πορφυρογέννητος, ακόμα και αν δεν έχει δουλέψει μια ώρα στη ζωή του, ακόμα και αν δεν ξέρει πόσες μοίρες έχει ο κύκλος, όταν αρρωστήσει δε θα χρειαστεί ούτε αποκλειστικές νοσοκόμες, ούτε να παρατήσουν τις δουλειές τους οι δικοί του για να τον προσέχουν, ούτε φυσικά θα πάει σαν το σκυλί στο αμπέλι.

Όπως έγινε με τη θεία μου, μόλις πήγε κάπως καλύτερα, πριν αποθεραπευτεί πλήρως, την έβγαλαν από την μονάδα αυξημένης φροντίδας για να καταλήξει λίγες μέρες μετά σε απλό κρεβάτι με ανακοπή, ενώ και ο θείος μου νοσηλεύεται πλέον στο ίδιο νοσοκομείο, αφού πήρε κάποιο νοσοκομειακό μικρόβιο από αυτά που σουλατσάρουν ανενόχλητα στα ερείπια του ΕΣΥ.

Αυτή είναι η κατάντια της υγείας μας. Τριτοκοσμικές συνθήκες περίθαλψης, όνειδος για ευρωπαϊκή χώρα. Το χειρότερο απ' όλα; Ότι όσοι απέμειναν να επιβιώνουν σε αυτή την χώρα έχουν αποδεχθεί τη μοίρα τους: Ότι τα νοσοκομεία έχουν καταντήσει για τους ηλικιωμένους ή τους βαριά ασθενείς αντί για κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας, προθάλαμοι νεκροταφείων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail