Τούρκος γεωλόγος που είχε προβλέψει το σεισμό του Ελαζίγ καταγγέλλει: Είχαμε σχέδιο, βρήκαμε κλειστές πόρτες

Freepen.gr - Ο γνωστός γεωλόγος Naci Görür δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δημόσιοι οργανισμοί της Τουρκίας είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση για ένα σχέδιο που είχε ετοιμάσει με τους συναδέλφους του για τις σεισμοπαθείς / σεισμογενείς ανατολικές επαρχίες της Ανατολίας.

Μετά το σεισμό των 6,8 μέτρων που έπληξε την ανατολική επαρχία του Ελαζίγ την Παρασκευή, οι κίνδυνοι σεισμού αυξήθηκαν για όλες τις επαρχίες που βρίσκονται στην γραμμή του ανατολικού ρήγματος (EAF), που εκτείνεται σε περίπου 650 χλμ. από τα υψίπεδα της ανατολικής Τουρκίας προς τη Μεσόγειο.


Το EAF, το οποίο αποτελεί το τεκτονικό όριο μετασχηματισμού μεταξύ της Ανατολικής Πλάκας και της Αραβικής Πλάκας που κινείται προς τα βόρεια, θα μπορούσε να αρχίσει να δρα σαν τη γραμμή NAF (ρήγμα βόρειας Ανατολίας), μια από τις πιο ενεργειακές σεισμικές ζώνες στον κόσμο, δήλωσε ο Görür.

"Ξέρετε ότι το NAF έχει εκτονώσει την ενέργειά του τον 20ό αιώνα με την παραγωγή πολυάριθμων σεισμών μεγέθους 7 ή μεγαλύτερων μεταξύ των ετών 1939 και 1999 (εκτός από την Κωνσταντινούπολη)", δήλωσε ο Görür στο Twitter, προσθέτοντας ότι εν τω μεταξύ ο τελευταίος σε μέγεθος 7 βαθών σεισμός στο EAF συνέβη το 1875.

Ως ντόπιος από το Ελαζίγ, ο ακαδημαϊκός είπε ότι είχε μελετήσει για χρόνια τους σεισμούς στην περιοχή και είχε καλέσει τις αρχές να προετοιμάσουν την επαρχία και τα χωριά της απέναντι σε έναν πιθανό σεισμό.

«Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν γίνει πολλά. Ακριβώς όπως στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε ο Görür

Ο Görür ενέφερε ότι μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς ανέπτυξε ένα σχέδιο με τη συμμετοχή των διοικήσεων των ανατολικών επαρχιών Bingöl, Elazığ, Malatya και Maraş, μαζί με την υποστήριξη της Γενικής Διοίκησης Χαρτογράφησης.

"Απευθυνθήκαμε σε διάφορα ιδρύματα όπως το TÜBİTAK, DPT, αλλά μας απέρριψαν", ανέφερε ο Görür σχετικά με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και με την πρώην Γραμματεία Κρατικών Σχεδιασμών.

"Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι οι σεισμοί θα συμβούν αργά ή γρήγορα σε κάθε γραμμή ρήγματος. Γιατί δεν φροντίζουν οι χώροι αυτοί όταν δεν υπάρχει σεισμός;" ρώτησε.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή μοιράστηκαν μια συνέντευξη του Görür με το CNN Turk πριν από τέσσερις μήνες, μετά από το σεισμό μεγέθους 4,6 Ρίχτερ που έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Ο Görür δήλωσε τότε στη συνέντευξη ότι ένας σεισμός πιθανότατα θα έπληττε τη συνοικία Sivrice του Elazığ, το επίκεντρο του τρόμου της Παρασκευής.

Οι τακτικοί αναγνώστες της Freepen.gr θα θυμούνται ασφαλώς πόσες φορές παρουσιάσαμε την περασμένη χρονιά προειδοποιήσεις Τούρκων ειδικών και ενώσεων σχετικά με το πόσο ανοχύρωτη ήταν και παραμένει η γειτονική χώρα απέναντι στους σεισμούς.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail