Εξαιρετικός και πάλι ο Κουτσούμπας: Πλαστό δίλημμα το συνεκμετάλλευση ή σύγκρουση - Παγίδα η Χάγη

Freepen.gr - Για άλλη μια φορά σωστά διαβασμένος και προσεκτικά τοποθετημένος ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας όσον αφορά τα εθνικά θέματα και το γεωπολιτικό πλαίσιο της περιοχής μας όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του στα σχετικά ερωτήματα του κ. Γιάννη Κορωναίου για την εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ:

- Κύριε Γενικέ Γραμματέα, στην ανακοίνωση του κόμματος σας με αφορμή τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη κάνετε λόγο για «ιμπεριαλιστική ειρήνη» και κατηγορείτε την κυβέρνηση που εμπλέκει τη χώρα στον φαύλο κύκλο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Σας ανησυχούν οι ισορροπίες τρόμου στην Μεσόγειο και προς ποια κατεύθυνση, σύμφωνα με το ΚΚΕ, μπορεί να κινηθεί η κυβέρνηση;

Οι εξελίξεις επιβάλλουν αγωνιστικό συναγερμό. Η Ελλάδα αναλαμβάνει επικίνδυνο ρόλο στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ σε βάρος των ανταγωνιστών τους όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως προτίθεται να στείλει προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στην Λιβύη, στην Σαουδική Αραβία και στα στενά του Ορμούζ, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Καμία δουλειά δεν έχει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων!

Παράλληλα συζητείται στην Βουλή η νέα ελληνοαμερικάνικη συμφωνία, που επικυρώνει την λειτουργία 3 νέων αμερικανονατοϊκών βάσεων (Βόλος, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) στην χώρα, καθώς και την επέκταση της βάσης της Σούδας. Η ελληνοαμερικάνικη συμφωνία ήταν προίκα που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΝΔ, αφού οι βάσεις αυτές ήδη λειτουργούν. Μήπως όμως μειώθηκε η προκλητικότητα της νατοϊκής Τουρκίας εξαιτίας της λειτουργίας περισσότερων αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα; Όχι βέβαια. Οι βάσεις είναι ορμητήρια πολέμων. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν προστάτεψαν ποτέ κανέναν λαό. Αντίθετα από όπου πέρασαν άφησαν όλεθρο, προσφυγιά, δικτατορίες, κατοχή, διαφθορά. Ταυτόχρονα οι βάσεις αποτελούν στόχο αντιποίνων, όπως δημόσια έχουν δηλώσει Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι.

Από αυτήν την εμπλοκή χάνει ο ελληνικός λαός. Αφενός γιατί την χρυσοπληρώνει (4 δισ. ευρώ τον χρόνο πάνε για ΝΑΤΟϊκές ανάγκες!), ενώ ετοιμάζεται να αγοράσουν και F35 με τεράστιο κόστος, χωρίς να χρειάζονται για την άμυνα της χώρας. Αφετέρου γιατί ότι δεν λύνουν με τα λόγια οι ιμπεριαλιστές, το λύνουν με τα όπλα. Κερδισμένοι θα είναι ορισμένοι επιχειρηματικοί κολοσσοί που θα πάρουν κομμάτι από τα κέρδη που διακυβεύονται σε όλο το τόξο που εκτείνεται από τα Βαλκάνια ως την Μέση Ανατολή. Με την πολιτική που βάζει την χώρα και τον λαό μας στην “κάννη των κανονιών” είναι ζυγισμένοι-στιχοισμένοι μαζί με την κυβέρνηση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ είναι στην αντίπερα όχθη. Γι’ αυτό καλούμε τον λαό να απαιτήσει την ακύρωση της ελληνοαμερικάνικης συμφωνίας, να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, να απεμπλακούμε από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

- Η τουρκολιβυκή συμφωνία ήταν μια ακόμα απόδειξη της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και ένα ακόμα δείγμα διεκδίκησης από την πλευρά Ερντογάν εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η πολυεπίπεδη επιθετικότητα της Άγκυρας στις παρούσες συνθήκες;

Μετά την απαράδεκτη τουρκολιβυκή συμφωνία και την συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: ο εφησυχασμός που καλλιεργούν όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου ότι “οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ειρήνη” χρεοκοπεί.

Η νέα εκδοχή του εφησυχασμού είναι η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης. Κι εδώ οι παγίδες είναι πολλές. Για παράδειγμα το δικαστήριο της Χάγης νομιμοποίησε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, κινούμενο σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο! Όλα αυτά σημαίνουν πως στο σημερινό διεθνές πλαίσιο, από το οποίο, δυστυχώς, δεν είναι δυνατόν να αποκλίνουν ούτε οι αποφάσεις των διάφορων διεθνών δικαστηρίων, παρεμβάλλονται κάθε φορά μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, οι σχεδιασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, που προωθούν τις δικές τους επιδιώξεις και όχι το δίκιο των λαών. Για την προσφυγή στην Χάγη προϋπόθεση είναι η υπογραφή “Συνυποσχετικού”. Τι θα προβλέπει το “Συνυποσχετικό”; Θα καταγράφει τις θέσεις των δύο πλευρών και η τουρκική κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει όλες τις διεκδικήσεις της, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο.
 
Στον λαό μας τίθεται ένα εκβιαστικό δίλημμα: “συνεκμετάλλευση με την Τουρκία ή σύγκρουση”. Το δίλημμα είναι πλαστό. Η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε συνεκμετάλλευση αλλά και η συνεκμετάλλευση προετοιμάζει την επόμενη σύγκρουση, με θύματα ξανά τους λαούς αλλά και το περιβάλλον.

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία και υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων όσο η χώρα είναι μέσα στη φυλακή της εξουσίας του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όσο «βυθιζόμαστε» στη «δίνη» των ανταγωνισμών. Τώρα απαιτείται απεγκλωβισμός από τα σχέδια των ΗΠΑ, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, για να μπορέσουμε να προασπίσουμε και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τη μη παραβίαση των συνόρων και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail