Η εκλογή μιας γυναίκας σε ένα διακοσμητικό αξίωμα δεν είναι λόγος υπηρηφάνειας

Το να τονίζεται το φύλο ενός υποψηφίου για οποιοδήποτε αξίωμα δεν είναι πρόοδος αλλά οπισθοδρόμηση. Οι θέσεις και οι ικανότητες μετράνε, όχι το φύλο. Αν υπήρχε κάποιος νόμος που εμπόδιζε κάποιο άτομο με ικανότητες να αναλάβει ένα αξίωμα λόγω του φύλου του αυτό θα ήταν θέμα.

Η Αγνοδίκη θεωρείται ότι υπήρξε η πρώτη καταγεγραμενη περίπτωση γυναικάς γιατρού κι έζησε στην αρχαία Αθηνά. Η Μπουμπουλίνα είχε δικό της εκστρατευτικό σώμα ενώ η Μαντώ Μαυρογένους τιμήθηκε από τον Καποδίστρια με το βαθμό της αντιστρατήγου. Με δυο λόγια οι γυναίκες στην Ελλάδα έκαναν τους άλλους να παραδεχτούν την αξία τους ακόμα και όταν η ισότητα δεν ήταν κατοχυρωμένη.

Συνεπώς η εκλογή μιας γυναίκας σε ένα διακοσμητικό αξίωμα δεν είναι λόγος υπηρηφάνειας μόνο και μόνο εξαιτίας του φύλου της. Αν ήταν, τότε πρόκειται για κατάντια.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail