Στα εθνικά συμφέροντα να είμαστε μαζί και ειλικρινείς: Μερικές άβολες παραδοχές για την Τουρκία

Στα εθνικά συμφέροντα, είμαστε όλοι μαζί, χρειάζεται όμως να είμαστε και ειλικρινείς. Βασικός πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής είναι οι συμμαχίες, τόσο οί Ευρωατλαντικές όσο και οι περιφερειακές.


Με κενά κατά καιρούς, το σύνολο σχεδόν των κομμάτων και των πολιτών επικροτούν αυτήν την πολιτική και αυτό είναι καλό. Την τελευταία όμως περίοδο, έχουμε όξυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, με ευθύνη της Άγκυρας.

Προβάλλεται, κυρίως από την κυβέρνηση και μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, ότι εμείς έχουμε ισχυρή υποστήριξη στις θέσεις μας, ενώ η Τουρκία είναι απομονωμένη.

Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, ανεξάρτητα απο την διπλωματική κινητικότητα της κυβέρνησης, το τελευταίο διάστημα.

Η Τουρκία, ενοχλεί πολλές χώρες της περιοχής, επειδή διεκδικεί την διεύρυνση της επιρροής και των συμφερόντων της, και αυτό βοηθάει την προσέγγιση της χώρας μας με αυτές.

Όμως η Τουρκία είναι η μόνη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου, που συμμετέχει στις διεθνείς διασκέψεις, όπου συζητιούνται και θα ληφθούν πολύ πιθανόν και οι αποφάσεις για την νέα κατανομή των επιρροών.

1. Η Τουρκία, μαζί με την Ρωσία και το Ιράν, συμμετέχουν στην "Πρωτοβουλία της Αστάνα", που συζητά το μέλλον της Συρίας.

2. Η Τουρκία συμμετέχει στην "Πρωτοβουλία του Βερολίνου", όπου θα συζητηθεί στα τέλη του Γενάρη, η προοπτική της Λιβύης.

Να προσθέσω και τρεις δηλώσεις του τελευταίου τριημέρου, που επιβεβαιώνουν την άποψή μου:

1. Τράμπ σε Μητσοτάκη: Η Τουρκία βοηθάει πολύ στην υπόθεση της Συρίας και απόλυτη σιωπή για την Λιβύη.

2. Πούτιν, χθες στην κοινή συνέντευξη με Ερντογάν, στα εγκαίνια του Turkish stream: Μαζί με την Τουρκία δουλεύουμε για την σταθερότητα στην περιοχή και στην Λιβύη.

3. Μέρκελ σήμερα στην Μόσχα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν: "Ελπίζω να έχει αποτελέσματα η κοινή προσπάθεια Ρωσίας-Τουρκίας, για την κατάπαυση του πυρός στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Μια από αυτές τις δηλώσεις, είναι πιο ισχυρή στην διεθνή πολιτική, από τις τελευταίες διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, δυστυχώς.

Φαντάζομαι το καταλαβαίνουν στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα τι λένε δημόσια.

Είναι βέβαιο ότι, πρέπει κάτι να αλλάξουμε, για να μην βρεθούμε σύντομα μπροστά σε αδιέξοδα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail