Φωτιά στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ εξόντωσαν τον στρατηγό Σολεϊμάνι - Αναβρασμός στο Ιράν που μιλά για συνέπειες

Ο επικεφαλής της ιρανικής δύναμης Quds, στρατηγός Qassem Soleimani σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με ανώτερους ηγέτες της ιρακινής πολιτοφυλακής σιτιών [PMF] που οι ΗΠΑ κατηγόρησαν για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας τους.

Στρατής Μαζίδης

"Ο αμερικανικός και ισραηλινός εχθρός είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία των μουσουλμάνων Abu Mahdi al-Muhandis και Qassem Soleimani", δήλωσε ο Ahmed al-Assadi, εκπρόσωπος των λαϊκών δυνάμεων κινητοποίησης [PMF] του Ιράκ, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο al-Muhandis ήταν ο αναπληρωτής επικεφαλής της PMF, η ομπρέλα των στρατιωτικών συμμαχιών των Σιιτών που εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ, η οποία κατηγορήθηκε για την πολιορκία της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Al-Muhandis και ο Soleimani ήταν προφανώς σε μια στρατιωτική συνοδεία που ταξίδευε κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης όταν χτυπήθηκε από πολλαπλούς πυραύλους. Η PMF επιβεβαίωσε νωρίτερα τους θανάτους πέντε μελών του και δύο "φιλοξενουμένων".

Το Reuters ανέφερε ότι το Πεντάγωνο έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση επικαλούμενο έναν ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τρούμπ διέταξε τη δολοφονία του Qassem Soleimani, που ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Άμυνας.

"Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναλάβει αποφασιστική αμυντική δράση για να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στο εξωτερικό, σκοτώνοντας τον Qassem Soleimani, τον επικεφαλής της Force Corps-Quds της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς, έναν ορισμένο από τις ΗΠΑ Οργανισμό Εξωτερικής Τρομοκρατίας".

"Ο στρατηγός Soleimani εξέλιξε ενεργά σχέδια για επίθεση κατά Αμερικανών διπλωματών και μελών υπηρεσίας στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή. Ο στρατηγός Soleimani και η Quds Fοrce του ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατο εκατοντάδων μελών της αμερικανικής υπηρεσίας και του συνασπισμού και τον τραυματισμό χιλιάδων άλλων. Είχε ενορχηστρώσει επιθέσεις σε βάσεις του συνασπισμού στο Ιράκ και τους τελευταίους μήνες - συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στις 27 Δεκεμβρίου - με αποκορύφωμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πρόσθετου αμερικανικού και ιρακινού προσωπικού. Ο στρατηγός Soleimani ενέκρινε επίσης τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, η οποία έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα ", πρόσθεσαν.

Ο Hessamoddin Ashena, σύμβουλος του Ιρανού Προέδρου Hassan Rouhani, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον "πέρασε κόκκινες γραμμές" με τη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani και θα πρέπει "να αντιμετωπίσει τις συνέπειές της".

Ο προεδρικός σύμβουλος πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ έχει ωθήσει την Ουάσινγκτον στις "πιο επικίνδυνες περιφερειακές συνθήκες".

«Ο Τραμπ, με το παιχνίδι του, έχει ωθήσει τις ΗΠΑ στις πιο επικίνδυνες περιφερειακές συνθήκες. Κάποιος που περνάει τις κόκκινες γραμμές θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις συνέπειές», είπε.

Ο Mohsen Rezaee, ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στην ιεραρχία της IRGC, ανέφερε σε δήλωσή του ότι το Ιράν θα απαντήσει στο θάνατο του Soleimani. Ο Rezaee. πρώην επικεφαλής της IRGC, υποσχέθηκε «εκδίκηση» εναντίον των ΗΠΑ.

Ωστόσο το βασικότερο πλήγμα του Soleimani κατά των ΗΠΑ συνέβη στη Συρία το 2017 όταν πολύ έξυπνα μέσα σε ένα βράδυ με διάφορους αντιπερισπασμούς υπερκέρασε την κατεχόμενη από τις ΗΠΑ ζώνη του Al Tanf στο τριεθνές Συρίας-Ιορδανίας-Ιράκ και άνοιξε με τις πολιτοφυλακές το δρόμο στο συριακό στρατό για την απελευθέρωση της μεθοριακής πόλης, Αλ Μπουκαμάλ. Αν το σχέδιο διαμελισμού της Συρίας πήγε στα σκουπίδια, ανάμεσα στους...υπεύθυνους, βρίσκεται οπωσδήποτε και το όνομα του στρατηγού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail