Τέλος [για την ώρα] ο Ζόραν Ζάεφ: Υπέβαλε την παραίτησή του

Freepen.gr - Ο Zoran Zaev παραιτήθηκε σήμερα από την πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας. Η παραίτησή του αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ των κυριότερων πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δημόσια διοίκηση δεν θα καταχραστεί πλέον προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος της SDSM κατά τη διάρκεια των εκλογών, σημειώνει η σκοπιανή ιστοσελίδα english.republika.mk

Ο Ζάεφ συμφώνησε τον Οκτώβριο, όταν απερρίφθη το αίτημά του για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά στη συνέχεια προσπάθησε να βγει από τη συμφωνία και να αναβάλει τις εκλογές. Όμως, τελικά η συμφωνία πραγματοποιήθηκε και μια νέα κυβέρνηση αναμένεται να διοριστεί σήμερα.

Μετά την παραίτηση του Zaev, ο πρόεδρος Stevo Pendarovski υποτίθεται ότι θα δώσει εντολή σε άλλο πρόσωπο το οποίο θα προτείνει μια προσωρινή κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο. Η συμφωνία προβλέπει ότι ο Zaev θα αντικατασταθεί από τον έμπιστό του Oliver Spasovski ως προσωρινός πρωθυπουργός με εντολή 100 ημερών, μέχρι τις 12 Απριλίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Το VMRO-DPMNE όρισε τον πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Nake Culev να αντικαταστήσει τον Spasovski ως προσωρινός υπουργός Εσωτερικών. Το VMRO θα διορίσει επίσης προσωρινούς υπουργούς ή αναπληρωτές υπουργούς στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Πρόνοιας και Γεωργίας, στα οποία επίσης υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες κατάχρησης εξουσίας κατά τη διάρκεια των εκλογών με πληρωμές επιδοτήσεων ή κοινωνικής πρόνοιας. Αν όλα πάνε καλά, η προσωρινή κυβέρνηση θα μπορούσε να διοριστεί μέχρι το τέλος της ημέρας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail