Τι πρέπει να ξέρουμε για τον θηριώδη πυρηνικό αντιδραστήρα της Κίνας

Ο tokamak είναι έτοιμος να λειτουργήσει έχοντας αγγίξει θερμοκρασίες 200 εκατ. βαθμών Κελσίου -
Μέσα στην τελευταία δεκαετία σημειώθηκαν αρκετές επιτυχίες για τη δημιουργία αυτού που οι επιστήμονες ονομάζουν «τεχνητό ήλιο», πυρηνικούς αντιδραστήρες δηλαδή που επιστρατεύουν τη σύντηξη φωτεινών σωμάτων για την παραγωγή ενέργειας.
Από: newsbeast.gr

Η πυρηνική σύντηξη είναι ουσιαστικά η απόπειρα αναπαραγωγής των διαδικασιών που συμβαίνουν στον ήλιο, κοπιάροντας ό,τι κάνουν τα άστρα κάθε δευτερόλεπτο με την υπόσχεση της απεριόριστης και καθαρής ενέργειας.

Η Κίνα είναι μάλιστα μια από τους πρωτοπόρους εδώ και ο δικός της πειραματικός αντιδραστήρας θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Ο HL-2M βρίσκεται στην Τσενγκτού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα, και ελέγχεται από την Εθνική Πυρηνική Εταιρία της Κίνας.


Ο HL-2M είναι ένας τύπος αντιδραστήρα γνωστός ως tokamak. Έχει το σχήμα του ντόνατ, αντί όμως για ψημένη ζύμη εδώ έχεις ένα δαχτυλίδι πλάσματος πιο ζεστό και από τον πυρήνα του ήλιου. Κι όλα αυτά συγκρατούνται στη θέση τους από ισχυρά μαγνητικά πεδία.

Η Κίνα αναφέρει ότι το πλάσμα στον HL-2M άγγιξε τους 200 εκατ. βαθμούς Κελσίου, ένα αστρονομικό νούμερο που είναι διπλάσιο από το κινεζικό ρεκόρ του tokamak EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak).

Κάθε πρόοδος εδώ έχει κεφαλαιώδη ρόλο και για την ITER, τη διεθνή επιστημονική συνεργασία που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή στη Γαλλία του μεγαλύτερου tokamak του κόσμου. Η Κίνα είναι μεταξύ των 35 εθνών που συμμετέχουν.

Οι αντιδραστήρες σύντηξης λειτουργούν μετατρέποντας το υδρογόνο σε ήλιο, μια διαδικασία που αποδίδει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Ο HL-2M είναι για την ώρα η αποφασιστικότερη πρόοδος που έχουμε στα χέρια μας για το όνειρο της σύντηξης…

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.