Το αηδιαστικό πείραμα που αποδεικνύει γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας

Τι πρέπει να προσέχουμε - Δείτε το βίντεο. Όλοι μας ξέρουμε ότι πρέπει να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας ώστε να αποφύγουμε μολύνσεις και μικρόβια.

Από: news.gr

Δύο δάσκαλοι σε σχολείο του Αϊντάχο των ΗΠΑ θέλησαν να αναδείξουν όλους αυτούς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με τρόπο εμφατικό, αλλά ταυτόχρονα και αηδιαστικό μέσα από ένα πείραμα που έκαναν. Δημοσιοποίησαν, μάλιστα, στο Facebook τα αποτελέσματα, για να ακολουθήσει ένας μικρός χαμός.

Η έρευνα, η οποία άρχισε στα μέσα Νοεμβρίου, είχε ως αντικείμενό της πέντε φέτες λευκού ψωμιού, ένα από τα οποία έμεινε άθικτο και αμέσως βυθίστηκε σε μια πλαστική σακούλα. Αυτή η φέτα ονομάστηκε φέτα ελέγχου. Τις υπόλοιπες τέσσερις τις ανέλαβαν 17 μαθητές και οι δύο δασκάλες, θέτοντάς τις σε διάφορες καταστάσεις καθαριότητας.

«Πήραμε ένα άλλο κομμάτι ψωμί και το περάσαμε με τα χέρια μας... Ο καθένας είχε φάει το μεσημεριανό του», είπε η 38χρονη Ρόμπερτσον, η οποία είχα μάθει για το πείραμα από την ιστοσελίδα Mystery Science, η οποία εξυπηρετεί τους καθηγητές στο να μοιράζονται μαθήματα επιστήμης.

Από την τρίτη φέτα πέρασαν τα χέρια των ίδιων ατόμων, αφού πρώτα είχαν πλυθεί με σαπούνι.

Στη συνέχεια, αφού άφησαν να περάσουν κάποιες ώρες, αφήνοντας άπλυτα τα χέρια τους για να συλλέξουν μικρόβια, το κάθε ένα από τα παιδιά -και οι δασκάλες- χρησιμοποίησαν ένα υγρό απολύμανσης χεριών. Στη συνέχεια, άρχισαν να ακουμπούν άλλη μια φέτα ψωμί.

Η τελευταία φέτα είχε επαφή με τα πληκτρολόγια των υπολογιστών της τάξης -τα οποία κανονικά καθαρίζονται καθημερινά, αλλά για να γίνει το πείραμα η διαδικασία αυτή δεν συνέβη.

Κάθε κομμάτι μπήκε σε μια πλαστική σακούλα και κρεμάστηκε στον τοίχο της τάξης, γράφοντας επάνω της σε ποια από τις κατηγορίες ανήκει. Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με την Ρόμπερτσον άρχισαν να βλέπουν την ανάπτυξη μούχλας. Σε εκείνο το σημείο, η τάξη ξεκινούσε τις διακοπές των Ευχαριστιών.

Μετά από αυτό, «υπήρξε έξαρση. Κανείς δεν περίμενε ότι θα υπάρξουν τόσο δραστικά αποτελέσματα», επισήμανε η δασκάλα.


Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.