Ραγδαίες εξελίξεις: Δε χάφτει...ο Χαφτάρ το παραμύθι-παγίδα της εκεχειρίας και πάει μέχρι τέλους - Κίνηση κλειδί από Κάιρο

Σημαντικές εξελίξεις στη Λιβύη καθώς ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ δεν...έχαψε το κατά βάση τουρκικό παραμύθι της εκεχειρίας στις 00:00 στις 12/1/2020. Ο Λίβυος στρατιωτικός γνωρίζει πολύ καλά ότι κατάπαυση του πυρός σε αυτές τις περιπτώσεις ζητά εκείνος που ηττάται.

Στρατής Μαζίδης

Δεν είχε λοιπόν κανένα λόγο την ώρα που ετοιμάζεται να δικάσει για προδοσία τον Αλ-Σάρατζ πρωθυπουργό της Τρίπολης [και όχι της Λιβύης] τουρκικής καταγωγής να καθίσουν σε ένα τραπέζι ως ισότιμοι συνομιλητές όταν ο ένας ελέγχος σχεδόν όλη τη χώρα και ο άλλος μια λωρίδα.

Επιπλέον είναι νωπές οι μνήμες της εκεχειρίας στη βορειο-ανατολική Συρία, όπου η Τουρκία πήρε στο μελάνι ό,τι δεν πέτυχε στη μάχη ενώ μάλιστα είχε αρχίσει να γυρίζει το παιχνίδι.



Την είδηση μεταδίδει και το γαλλικό πρακτορείο.



Την ίδια ώρα φαίνεται πως ο LNA πέτυχε να εισχωρήσει πιο βαθιά μέσα στην Τρίπολη την ώρα που παράλληλα σφυροκοπά και τη Μισράτα καθώς μεγάλο μέρος των ενόπλων του GNA προέρχονται από τη παραθαλάσσια πόλη και συνεπώς αναγκαστικά έπρεπε να την ενισχύσουν αδυνατίζοντας τα μέτωπα της πρωτεύουσας.


Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθούν τα επόμενα 24ωρα και να ανιχνεύσουμε αν το όχι στην εκεχειρία, έχει λάβει και τη ρωσική έγκριση στο παρασκήνιο παρά το γεγονός πως η κατάπαυση του πυρός αποτελεί θεωρητικά κοινή πρόταση Μόσχας - Αγκυρας.

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι η αστραπιαία μετάβαση του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σαμέχ Σουκρί στο Αλγέρι μεταφέροντας μήνυμα του Προέδρου Σίσι στον Πρόεδρο Τεμπούν. Χθες το βράδυ κυκλοφόρησε μια πληροφορία από αξιόπιστες αιγυπτιακές πηγές περί συμφωνίας Αλγερίας - Τουρκίας για να αναπτυχθούν τουρκικές δυνάμεις στη χώρα, μολονότι η πρώτη δε συνορεύει με την περιοχή της GNA. Το ταξίδι του Σουκρί φαίνεται πως τελικά είχε τον σκοπό του καθώς όπως μεταδίδεται, οι υπουργοί των εξωτερικών των δύο χωρών απορρίπτουν την ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail