Γάλλος αναλυτής αφοπλίζει με ένα ερώτημα: Τι θα γινόταν αν το Ιράν εκτελούσε τον Πομπέο σε τρίτη χώρα;

Freepen.gr - Ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικής, Pascal Bonifas αναρωτήθηκε για τη δολοφονία του Σαρντ Σολεϊμάνι: Τι θα κάναμε εάν σκότωνε το Ιραν τον Πομπέο σε τρίτη χώρα;

Σύμφωνα με την ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Fars News Agency, ο Pascal Bonifas, ανώτερος ερευνητής, συγγραφέας και διευθυντής του IRIS (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Υποθέσεων) έκανε χθες δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Bonifas λέει για τη δολοφονία του Σουλεϊμάνι, υποθέτοντας ότι, για παράδειγμα, αν ο Mike Pompeo εκτελείτο από Ιρανούς σε τρίτη χώρα, είναι σαφές ότι οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ διαφορετικές, αλλά αυτή η διαφορά είναι πολύ σημαντική από την άποψη των διεθνών σχέσεων. Οι Αμερικανοί έχουν σκοτώσει έναν Ιρανό αξιωματούχο που μπορεί να ήταν αντίπαλος, αλλά οι δύο χώρες δε βρίσκονται σε πόλεμο. Ίσως η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ περίπλοκη, αλλά το Ιράν δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν εξουσιοδότηση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβουν δράση εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμάνι, οπότε αυτό που συνέβη είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία πέρα ​​από το υφιστάμενο νομικό και δικαστικό σύστημα. Τώρα υποθέστε τι θα συνέβαινε αν το είχε κάνει το Ιράν; Αμέσως, ο Trump, όπως και πολλοί στο δυτικό κόσμο, θα φώναζαν για τρομοκρατία.

Ο αναλυτής επισημαίνει: Πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για δυτική προοπτική, διότι αν μια χώρα της Δύσης το πράξει, είναι νόμιμη και φυσιολογική και εάν μια άλλη χώρα κάνει ακριβώς αυτό τότε όλοι θα φώναζαν με θυμό.

Ο Pascal Boniface προσθέτει ότι, κατά την άποψη του Trump, αυτό που απαγορεύεται σε όλες τις άλλες χώρες είναι θεμιτό για τις ΗΠΑ. Έτσι, η δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμάνι είναι ένα σαφές σύμβολο της διπλής πολιτικής και ο κόσμος όπου παραβιάζεται από το διεθνές δίκαιο δεν είναι ένας ασφαλής κόσμος για να ζει κανείς. Η αμερικανική πρακτική βασίζεται στο νόμο του ισχυρότερου, δηλαδή, κάνει κάτι παράνομο και στη συνέχεια αποφασίζει ποιος πρέπει να κατηγορηθεί χωρίς δικαστήριο και χωρίς δικαστικό σύστημα. Ο Σουλεϊμάνι δεν καταδικάστηκε από κανένα δικαστήριο και δολοφονήθηκε με βάση μονομερή απόφαση των ΗΠΑ.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η αντίδραση των Ευρωπαίων που ζητούν ηρεμία και παροτρύνουν τους Ιρανούς να μην αυξήσουν τις εντάσεις. Εάν το Ιράν είχε σκοτώσει έναν Αμερικανό αξιωματούχο, θα ζητούσαμε από την Αμερική να ηρεμήσει και να μην αυξήσει την ένταση; Φυσικά όχι, αλλά αντίθετα, υποστηρίξαμε αμέσως την Αμερική. Είναι τέτοιες συνθήκες ανεκτές; Η Αμερική έχει δικαίωμα σε όλα και σε άλλες χώρες απλά δεσμεύονται; Τι δικαίωμα λοιπόν έχει αυτό για άλλες χώρες; Γιατί περιμένουμε τον Trump να αλλάξει τη στάση του σε διάφορα παγκόσμια ζητήματα, ενώ εμείς οι ίδιοι τον υποστηρίζουμε αμέσως στο όνομα της Δυτικής αλληλεγγύης;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail