Αυτό είναι το βαθύτερο σημείο της ξηράς του πλανήτη μας

Η επιστήμη αποκάλυψε προσφάτως το βαθύτερο φαράγγι της στεριάς, το οποίο βρήκε κάτω από τους παγετώνες της ανατολικής Ανταρκτικής. Ο Denman Glacier φτάνει λοιπόν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Από: newsbeast.gr

Η ανακάλυψη ήταν έργο μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών που χαρτογραφούν το περίγραμμα της παγωμένης ηπείρου, συνδυάζοντας δεδομένα από 19 ερευνητικούς σταθμούς.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο «Nature Geoscience», και είναι η πιο ακριβής μέχρι σήμερα απεικόνιση της Ανταρκτικής, αποκάλυψαν μια σειρά από άγνωστα δεδομένα για την ήπειρο, αν και αυτό που ξεχωρίζει είναι φυσικά το νέο βαθύτερο σημείο του ηπειρωτικού πλανήτη μας.

«Οι παλιότεροι χάρτες υποδείκνυαν ένα πιο ρηχό φαράγγι [κάτω από τον παγετώνα Denman], αλλά αυτό ήταν αδύνατο, κάτι έλειπε», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Mathieu Morlighem.

«Συνδυάζοντας έρευνες από ραντάρ και δεδομένα κίνησης του πάγου, ξέρουμε πλέον ότι πολύ περισσότερος πάγος γεμίζει το φαράγγι, το οποίο, με βάση τους υπολογισμούς μας, είναι στα 3.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το βαθύτερο σημείο της ξηράς».

Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.