Θα υπάρξει διάκριση των εξουσιών με την κ. Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο Δημοκρατίας;

Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κατανοήσει την ουσία του Συντάγματος των Ελλήνων.
Αν την είχε κατανοήσει, θα ήξερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται προσόντα υπέρτερα μίας προβεβλημένης και έμπειρης δικαστίνας.

Του Son Ofeon

Διαβάζουμε στο Σύνταγμα:

Αρθρο 45: (Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων)

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αρχηγός των Eνόπλων Δυνάμεων της Xώρας, που τη διοίκησή τους ασκεί η Kυβέρνηση, όπως νόμος ορίζει. Aπονέμει επίσης τους βαθμούς σε όσους υπηρετούν σ’ αυτές, όπως νόμος ορίζει.

Διαθέτει η κα Σακελλαροπούλου στρατιωτική εμπειρία;

Προφανώς όχι, αλλά αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της.

Αρκεί να αποσπάσει δίπλα της έμπειρους στο θέμα και να τους συμβουλεύεται με απόλυτη προσοχή, διατηρώντας όμως και τον έλεγχο τους.

Υπάρχεί όμως ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, που εστιάζεται στο άρθρο 26

'Αρθρο 26: (Διάκριση των εξουσιών)

1. H νομοθετική λειτουργία ασκείται από τη Bουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2. H εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Kυβέρνηση.

3. H δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια· οι αποφάσεις τους εκτελούνται στο όνομα του Eλληνικού Λαού.

Η κα Σακελλαροπούλου μοιράζεται την εξουσία στις παραγράφους 1 και 2, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αλλά στην τρίτη παράγραφο προκύπτει ότι η δικαστική εξουσία θα είναι ανεξέλεγκτη, καθώς η κα Σακελλαροπούλου, αλλά και οι υπόλοιποι δικαστές, θα πρέπει να ξεχάσουν ότι υπήρξε Πρόεδρος του ΣτΕ και να συμπεριφέρονται ουδέτερα.

Δεν θα πρέπει οι δικαστές να τη θεωρούν ιεραρχικά ανώτερη τους, αλλά ούτε και η ίδια θα πρέπει με τις ενέργειες της να τους επηρεάζει.

Είναι εφικτό αυτό σε κάθε περίπτωση;

Αυτό θα το δούμε στη πράξη.

Το ίδιο πρόβλημα είχε υπάρξει επί πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου με τον κο Σαρτζετάκη, ο οποίος όμως δεν είχε φθάσει ποτέ στον ανώτατο βαθμό της δικαστικής ιεραρχίας.

Ελπίζουμε να μην προκύψουν τα ίδια προβλήματα τυπολατρίας, βυζαντινισμού και μεγαλοπρέπειας και να μην ξαναζήσουμε εν έτει 2020, όσα συνέβαιναν το 1985.


Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη, καθώς αυτή έκανε την επιλογή της ως υποψήφια.

Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη και την εκλογή της με τρόπο πολιτισμένο και χωρίς έγχρωμα ψηφοδέλτια ή άλλες πονηρές μεθοδεύσεις.

Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία ευκαιρία για τον Ελληνικό λαό να αποκτήσει κάποιον ηγέτη, που να ελέγχει τη σημερινή άπειρη διακυβέρνηση της χώρας και τα κακώς κείμενα σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Διοίκησης.

Δε μας ενδιαφέρει αν θα είναι μπλε, κόκκινη ή πράσινη γάτα, αρκεί να μπορεί να πιάσει τα ποντίκια...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail