Κυριολεκτική βουτιά στην ιστορία κι ανάδειξη ιστορικών ναυγίων του Πολεμικού Ναυτικού

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση των καταδυτικών δραστηριοτήτων που αφορούσαν στην έρευνα και καταγραφή της τρέχουσας κατάστασης των ιστορικών ναυαγίων των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού: Πάρων "ΑΡΗΣ" του Τσαμαδού, Αντιτορπιλικό ''ΥΔΡΑ'' και Αντιτορπιλικό "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ", οι οποίες εκτελέστηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019, στις θαλάσσιες περιοχές Σκαραμαγκά (Πάρων "ΑΡΗΣ"), Σαρωνικού (Α/Τ ''ΥΔΡΑ'') και όρμου Λακκίου νήσου Λέρου (Α/Τ ''Β.ΟΛΓΑ'') .

Οι εν λόγω καταδυτικές εργασίες υλοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του Πολεμικού Ναυτικού, από προσωπικό του γραφείου έρευνας και τεκμηρίωσης ιστορικών ναυαγίων του Τμήματος Ναυτικής Ιστορίας της ΥΙΝ, σε συνεργασία με προσωπικό της εταιρείας PLANET BLUE ιδιοκτησίας κ. Κωνσταντίνου Θωκταρίδη, η οποία και διέθεσε χωρίς κόστος για το Π.Ν το ερευνητικό σκάφος ΩΚΕΑΝΙΣ με τηλεχειριζόμενο καταδυτικό όχημα (ROV). Οι καταδυτικές δραστηριότητες στο σύνολο των αναφερομένων ιστορικών ναυαγίων του Π.Ν, εκτελέστηκαν παρουσία κλιμακίου της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.



Οι παραπάνω καταδυτικές δραστηριότητες εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας πλοίων - θρύλων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ο Πάρων "ΑΡΗΣ" του Τσαμαδού, το Αντιτορπιλικό ''ΥΔΡΑ'' και το Αντιτορπιλικό "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ".



Θα ακολουθήσει εντός του 2020 η δεύτερη φάση καταδυτικών δραστηριοτήτων η οποία σε συνεργασία με την εφορεία εναλίων Αρχαιοτήτων θα αφορά στην ανέλκυση ορισμένων εκ των ευρημάτων που θα προκύψουν από την ιστορική τεκμηρίωση του βιντεοσκοπικού υλικού που συλλέχθηκε από τις καταδυτικές δραστηριότητες της πρώτης φάσης. Τα παραγόμενα αποτελέσματα των ερευνών θα αποτυπωθούν σε τρισδιάστατη απεικόνιση για κάθε ναυάγιο και κατόπιν θα διοργανωθούν από την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού εκδηλώσεις ανάδειξης της ιστορικής μνήμης κάθε πλοίου. Στις εκδηλώσεις αυτές θα αναλυθεί από ομιλητές – ιστορικούς, η ηρωική δράση και βύθιση κάθε πλοίου, ενώ θα προβληθούν μέρη των υποβρυχίων βιντεοσκοπικών λήψεων καθώς και οι τρισδιάστατες απεικονίσεις του ναυαγίου, ώστε να γίνει ευκολότερα αντιληπτό από τους συμμετέχοντες, πως εξελίχθηκαν τα τελευταία λεπτά του βίου κάθε πλοίου πριν την πορεία του προς τον υγρό του τάφο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail