Οι τρεις λόγοι που ο Μητσοτάκης έκανε εντελώς άστοχη επιλογή με Σακελλαροπούλου

Πολύ φοβάμαι ότι στο ζήτημα της ανάδειξης προσώπου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης έκανε μια εντελώς άστοχη επιλογή, και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή χρονική στιγμή. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ακατάλληλη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα διότι:


1) Θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε μια χρονική συγκυρία όπου η χώρα αντιμετωπίζει τρομερές εξωτερικές προκλήσεις που απειλούν άμεσα όχι μόνο την ασφάλειά της αλλά και την ίδια τη μελλοντική υπόστασή της, και η ίδια είναι ανίκανη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια αφού είναι παντελώς άγνωστη τόσο στο εσωτερικό (εκτός από έναν πολύ μικρό κύκλο δικηγόρων και δικαστών με τους οποίους συνεργαζόταν επαγγελματικά) αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Επιπλέον, δεν έχει ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από την εξωτερική και αμυντική πολιτική παρ' ότι ανάμεσα στους άλλους τίτλους της θα φέρει και αυτόν του τυπικού αρχιστρατήγου των ενόπλων δυνάμεων και θα έχει να κάνει με ξένους ομολόγους της που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και διεθνές εκτόπισμα.

2) Προέρχεται από έναν χώρο του οποίου το κύρος βρίσκεται στο ναδίρ αυτές τις μέρες λόγω της λασπομαχίας Ράικου-«Ρασπούτιν» στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ενώ παράλληλα ο ίδιος χώρος αποτελεί διαχρονικά τον «μεγάλο ασθενή» της δημόσιας διοίκησης με την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης να φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας.

3) Οι «βαθιές αρχές» και οι «σαφείς πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις» που έχει η κ. Σακελλαροπούλου τυγχάνει να έρχονται σε ευθεία αντίθεση με εκείνες που έχει η συντριπτική πλειονότητα του λαού του οποίου καλείται τώρα να ηγηθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν οι διάφορες παμμακεδονικές οργανώσεις κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Σακελλαροπούλου όχι μόνο απέρριψε το αίτημά τους αλλά δεν άφησε καν τους εκπροσώπους τους ακόμη και να μιλήσουν για να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Επίσης, το 2006 η ίδια δικαστικός είχε προκαλέσει σάλο όταν συντάχθηκε με άλλους 30 συναδέλφους της στο αίτημα να μην τελεστεί αγιασμός στο ΣτΕ από τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο εν όψει του νέου δικαστικού έτους, με το επιχείρημα ότι το κράτος θα πρέπει να τηρεί θρησκευτική ουδετερότητα. Επομένως δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς η κ. Σακελλαροπούλου θα μπορεί να παρίσταται στις θρησκευτικές ορκωμοσίες ή στις δοξολογίες που παραδοσιακά εντάσσονται στις υποχρεώσεις του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, ούτε θέλω να σκέφτομαι ποιες μπορεί να είναι οι «σαφείς πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις» της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με το μείζον εθνικό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και του ραγδαίου ισλαμικού εποικισμού της χώρας αφού ξέρω τι σκέφτεται για αυτά τα ζητήματα εκείνος που την επέλεξε για το αξίωμα.

Έχω την εντύπωση ότι η πολιτική ηγεσία μας δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω της, ότι στρουθοκαμηλίζει ασυγχώρητα και ανεύθυνα, αδυνατεί να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στην επικοινωνιακή και συμβολική πλευρά των επιλογών της. Δεν ισχυρίζεται κανείς πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να παίζει τον ρόλο του «πολέμαρχου» ή του «συνοικιακού τσαμπουκά» για να φοβίζει τους εξωτερικούς εχθρούς. Ωστόσο την ώρα που η χώρα ισορροπεί στο χείλος της αβύσσου στις σχέσεις της με τη νεο-οθωμανική αναθεωρητική Τουρκία, είναι τουλάχιστον ύποπτο το γεγονός πως ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπεριέλαβε στο διάγγελμα για την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου τη διαβεβαίωση πως η επιλογή του «αναδεικνύει τον σταθερό προσανατολισμό της Ελλάδας να αντιμετωπίζει τις εθνικές προκλήσεις ειρηνικά και πάντα με γνώμονα το Δίκαιο». Δηλαδή Ο ΙΔΙΟΣ ο Μητσοτάκης νοηματοδότησε την ανάδειξη της κ. Σακελλαροπούλου στον ανώτατο πολιτειακό θεσμό ως δέσμευση της χώρας πως θα χρησιμοποιήσει μόνο νομικά όπλα για τη διεκδίκηση των εθνικών δικαίων της, και έστειλε το έμμεσο πλην σαφές μήνυμα στα αρπακτικά της Άγκυρας ότι οποιοδήποτε ενδεχόμενο στρατιωτικής αντίδρασης εκ μέρους της Ελλάδας στις ιταμές προκλήσεις τους αποκλείεται εντελώς. Άρα τζάμπα πληρώσαμε καύσιμα και ξενοδοχεία για να ταξιδέψει ο Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον και να ρίξει τη χλιαρή μπλόφα ότι τάχα είπε στον Τραμπ ότι θέτουμε ως Ελλάδα «κόκκινες γραμμές» στην τουρκική παραβατικότητα.

Αν ήμουν στη θέση του Ερντογάν αυτό που θα καταλάβαινα από την επιλογή των Ελλήνων για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από όσα είπε ο Μητσοτάκης στο σχετικό διάγγελμά του, θα ήταν ότι το ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένο Γιουνανιστάν το έχει πάρει απόφαση ότι δεν μπορεί και δεν θέλει να με σταματήσει δυναμικά σε όσες θρασύτατες αυθαιρεσίες κάνω στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη και πρόθυμη να ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των αξιώσεών μου με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να μπορεί μετά να σερβίρει πιο εύκολα την εθνική ήττα στον λαό της. Τελικά τα δισεκατομμύρια που επένδυσα τόσα χρόνια στην αγορά και κατασκευή όπλων έπιασαν τόπο, και με τον ορυκτό πλούτο που θα κλέψω οσονούπω από τους ψοφοδεείς Έλληνες θα κάνω πλήρη απόσβεση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σηματοδοτεί η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου είναι η ξεκάθαρη πρόθεση του Μητσοτάκη να μην αμφισβητηθεί από κανέναν για όσο καιρό θα κυβερνά. Ουσιαστικά, επέλεξε να είναι από εδώ και πέρα μόνος του, ένα είδος εκλεγμένου ηγεμόνα ο οποίος πιστεύει ότι ξέρει καλύτερα απ' όλους τι δέον γενέσθαι. Είχε την ευκαιρία να ορίσει έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κύρος, προσωπικότητα και εμπειρία, στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί για μια δεύτερη γνώμη ή για μια σοφή συμβουλή σε μια δύσκολη περίσταση - και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τέτοιες δύσκολες περιστάσεις τον περιμένουν πολλές στις εβδομάδες και στους μήνες που ακολουθούν. Αντ' αυτού όμως, επέλεξε τον δρόμο της θεσμικής μοναξιάς, όπως ακριβώς ο Γιώργος Παπανδρέου πίστεψε το 2010 ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνος του τη χρεοκοπία της χώρας και του πήρε δύο χρόνια για να καταλάβει ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να χαντακώσει το κόμμα του. Εύχομαι να μην έρθει η ώρα που και ο Μητσοτάκης θα προσγειωθεί ανώμαλα από το συννεφάκι της αυταρέσκειας και της έπαρσης στο οποίο έχει ανέβει.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.