Δεύτερη σκέψη: Άραγε θα υπάρξει ευκαιρία αλλά και σε τι ακριβώς θα υποβάλλουμε βέτο;

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΕΤΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ - Σήμερα σε συνέντευξή μου στον ΑΛΦΑ, είπα ότι στην ουσία η ΕΕ θα έχει ρόλο παρατηρητή (de facto). Το κύριο ρόλο από πλευράς ΕΕ, τον έχουν οι χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν.

υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών

Και το αιτιολογώ:

1. Υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσει ο εκπρόσωπος της ΕΕ με την Γαλλία, την Γερμανία, την Αγγλία ή την Ιταλία;
Και εάν μία από τις χώρες αυτές διαφωνήσει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Τι θα κάνει η ΕΕ; Θα φέρει την ήδη εκφρασμένη διαφωνία στους κόλπους της ΕΕ;
ή θα διαπραγματευθεί με την χώρα αυτή (που συμμετέχει) για να συμφωνήσει;

2. Ποίος είναι ο βαθμός ελευθερίας του εκπροσώπου της ΕΕ για να εκφράσει το σύνολο των κρατών της ΕΕ στην σύσκεψη, όταν για να επικυρώσει η ΕΕ την οιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να ερωτηθούν και να συμφωνήσουν όλες οι χώρες;

Πόσο μάλλον όταν ήδη εμείς δηλώσαμε ότι θα υποβάλλουμε βέτο, εάν η απόφαση δεν αναφέρει για το παράνομο της Τουρκο-Λυβικής συμφωνίας;

3. Και ποιος μας λέει ότι φίλιες προς την Τουρκία χώρες θα συμφωνήσουν με την θέση του εκπροσώπου της ΕΕ (π.χ. Ουγγαρία κ.α.) και θα επικυρώσουν την οιαδήποτε συμφωνία;

4. Και ωραία, πείτε λοιπόν ότι εμείς προβάλουμε βέτο, εάν δεν αναφέρεται η οιαδήποτε τελική συμφωνία της διάσκεψης στην Τούρκο-Λιβυκή παράνομη συμφωνία:
Τι θα κάνει η ΕΕ, θα αποσύρει την υποστήριξή της στη συμφωνία, εάν έχει συμφωνηθεί από όλους τους άλλους;
Θα την γυρίσει πίσω ή θα αποσυρθεί στις υπογραφές;

5. Και αλήθεια, σε τι θα υποβάλλουμε βέτο;
Στο να αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ή συμφωνία θεωρείται άκυρη από τους συμμετέχοντες, χωρίς παραινέσεις και υποσημειωσεις;
Αστείο μου φαίνεται να το αποδεχθεί η ίδια η Τουρκία - ακόμη όμως και ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αφού οι μέχρι τώρα δηλώσεις τους ήταν «ναι μεν αλλά βρείτε τα μεταξύ σας, σύμφωνα με τις διαπραγματευτικές δυνατότητες και τα δικαστικά εργαλεία του διεθνούς δικαίου».

Ή και στο να είναι ασαφής η αναφορά, με τις γνωστές παραινέσεις και υποσημειώσεις;

ΚΑΤΑΛΗΓΟΝΤΑΣ

Γι αυτό λοιπόν λέω ότι η ΕΕ είναι εγκλωβισμένη από τον χαρακτήρα της σύσκεψης και απλά θα έχει ρόλο παρατηρητή στην ουσία, γιατί δεν μπορεί και δεν θέλει να λάβει θέση (αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη της, και από αυτά που συμμετέχουν στη σύσκεψη και τα οποία έχουν τον πρώτο ρόλο).

Άντε λοιπόν στην καλύτερη περίπτωση θα αναλάβει κάποιο ρόλο διαμεσολάβησης και παροχής υπηρεσιών ή ελέγχων.
Και άμα η Γερμανία δει τα σκούρα, δεν θα περιμένει να λάβει την έγκριση για την συμφωνία από όλες τις χώρες της ΕΕ και απλά δεν θα θελήσει να έχει τέτοια επικύρωση.

Άρα θα υπάρξει ευκαιρία για να υποβάλλουμε βέτο;

Και εάν υπάρξει σε τι ακριβώς θα υποβάλλουμε βέτο;

ΣΗΜ: Δύο σημεία των δηλώσεων Δένδια, μετά τη συνάντηση με Χαφτάρ, συνεπικουρούν στις παραπάνω εκτιμήσεις:
1. " Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες" (άρα δεν περιμένει τίποτε από ΕΕ).

2. " Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με την συμμετοχή δυνάμεων στη επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο όπλων"
(Υπό την αιγίδα της ΕΕ φυσικά, όπως ήδη έχει προτείνει η "κοινωνία αξιών" στην κυβέρνηση να το προβάλλει στην ΕΕ ως πρόταση, με την εκμετάλλευση/διεύρυνση της αποστολής της ευρωπαϊκής επιχείρησης "ΣΟΦΙΑ")
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail