Ούτε στη Γερμανία του Χίτλερ: Από που κι ως που θα μας κάνετε κολονοσκόπηση με το έτσι θέλω;

Ευτυχώς που ο φασισμός ηττήθηκε οριστικά το 1945, αν και κάποια πράγματα θα τα ζήλευε κι ο Χίτλερ. Ας μη μιλήσουμε για την ποινικοποίηση της άποψης αλλά ας θυμηθούμε αυτό που ισχύει από χθες, ότι θα χαλάσεις "θες/δε θες" το 30% όσων βγάζεις και μάλιστα ηλεκτρονικά κι ας μη χρειάζεται πχ να ξοδέψεις τόσα χρήματα.

Του Στρατή Μαζίδη

Τώρα έχουμε ένα ακόμη δημοκρατικό μέτρο, το οποίο είχε επιχειρήσει να περάσει ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τον υποχρεωτικό ιατρικό έλεγχο. Τότε η κριτική ήταν αυστηρότατη και τελικά δεν προχώρησε τίποτε. Διαβάζουμε λοιπόν σήμερα μεταξύ άλλων στην ηλεκτρονική έκδοση των ΝΕΩΝ στο άρθρο της κ. Καϊτανίδη και όσα της είπε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγειάς, Παναγιώτης Πρεζεράκος:

Δίχτυ προστασίας για τη δημόσια υγεία υφαίνουν οι ιθύνοντες στην οδό Αριστοτέλους με έμφαση στον προληπτικό έλεγχο. Το σχετικό νομοσχέδιο που αναμένεται να φτάσει σύντομα στη Βουλή προβλέπει υποχρεωτικές εξετάσεις για το σύνολο των πολιτών, με τα συχνότερα νεοπλασματικά νοσήματα, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη να βρίσκονται πρώτα στον στόχο των ειδικών.

[...]

Συνεπακόλουθα και εφόσον ο νομοθέτης λάβει το πράσινο φως από τη Βουλή θα ξεκινήσει σταδιακά η υλοποίηση του σχεδίου - που βρίσκεται σε φάση μελέτης και σύνταξης - και θα αφορά την τακτική εξέταση των γυναικών για καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας και του συνόλου των πολιτών για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προσυμπτωματικού ελέγχου οι ενήλικοι θα υποβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα - και σύμφωνα πάντα με τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα - σε έλεγχο για τη χοληστερίνη (που αποτελεί για παράδειγμα έναν σημαντικό δείκτη για την εκτίμηση της καρδιαγγειακής υγείας) αλλά και για τον σακχαρώδη διαβήτη που εξελίσσεται σε μάστιγα και στη χώρα μας.

Οπως εντούτοις διευκρινίζει ο Παναγιώτης Πρεζεράκος, δεν μπορεί να μπει τελεία στο κεφάλαιο της δημόσιας υγείας. Αντιθέτως θα πρέπει να ανανεώνονται οι στόχοι ώστε σταδιακά να μπαίνει φρένο και σε άλλες - εξίσου απειλητικές για την υγεία των πολιτών - ασθένειες αλλά και βλαβερές συνήθειες (π.χ. η καθιστική ζωή).

Ετσι, σε δεύτερη φάση έμφαση θα δοθεί στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του πνεύμονα - νόσημα για το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει ούτως ή άλλως μεριμνήσει με την καθολική και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου -, για τον προστάτη, ακόμη και για την οδοντιατρική υγεία των Ελλήνων, «που συνδέεται στενά με τη γενικότερη υγεία», όπως σημειώνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Κανείς δεν παραγνωρίζει την αξία της προληπτικής ιατρικής. Αυτή όμως δε νομοθετείται. Δεν επιβάλλεται με το στανιό. Δεν επικρέμεται με την πιθανή απειλή ποινής [;]. Καλλιεργείται. Εμπνέεται. Υποστηρίζεται. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να ξεβρακωθεί για να κάνει κολονοσκόπηση [διότι αυτή είναι η βασική εξέταση για τον καρκίνο του παχέως εντέρου], να του βάλουν δάκτυλο για τον προστάτη ή να ψαχουλεύουν μια γυναίκα. Ούτε μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να κάνει εμβόλιο για τη γρίπη.

Αυτό είναι φασισμός. Πάει και τελείωσε.

Κατά δεύτερον, πού και πώς θα γίνονται αυτά; Στα Δημόσια Νοσοκομεία περιμένοντας από το πρωί ως το βράδυ; Στο ΠΕΔΥ που για να δεις έναν παθολόγο κλείνεις ραντεβού για μετά από δύο μήνες και μια ημέρα πριν στο ακυρώνουν, ξανακλείνεις και ξανά συμβαίνει το ίδιο [προσωπική εμπειρία]; Σε ποιες δομές; Μάλλον κάποιοι αστειεύονται ή έχουν πρόβλημα αντίληψης της πραγματικότητας οπότε καλό θα είναι να επισκεφθούν σε πρώτη φάση έναν οφθαλμίατρο.

Κατά τρίτον, το κράτος παρέχει στους πολίτες τους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης ή τους έχει καταστήσει ανέργους, δυστυχισμένους, νοικάρυδες στα σπίτια τους, να χρωστούν χρήματα σε τεχνητά χρέη μέσω φόρων κ.ο.κ.; Διότι κάτι καρκίνοι όπως του παχέως εντέρου αποτελούν αποτελέσματα στις πιο πολλές περιπτώσεις στρεσογόνων καταστάσεων.

Για το τέλος κράτησα το αστείο του γενικού γραμματέα ότι "σταδιακά να μπαίνει φρένο και σε άλλες - εξίσου απειλητικές για την υγεία των πολιτών - ασθένειες αλλά και βλαβερές συνήθειες (π.χ. η καθιστική ζωή)". Να πάτε να το πείτε σε όλους αυτούς που εργάζονται από το πρωί ως τη νύχτα σε τράπεζες κι επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες που φτύνουν αίμα για να παραμείνουν όρθιοι, σε όσους κάνουν δύο δουλειές του ποδαριού για να πληρώνουν τους φόρους σας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail