Τα τουρκικά φαρμακεία ξεμένουν ακόμη κι από παυσίπονα - Τι περιμένουν και στοκάρουν οι εταιρείες

Freepen.gr - Οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση βασικών φαρμάκων στα φαρμακεία, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες αποθηκεύουν φάρμακα εν αναμονή των αυξήσεων τιμών που ενδέχεται να ανακοινωθούν το Φεβρουάριο, ανέφερε η Cumhuriyet σε άρθρο της Sibel Bahçetepe.

Η πίεση του αίματος, η επιληψία, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της γρίπης h1n1 και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση παθήσεων των οφθαλμών καθώς ακόμη και ορισμένα παυσίπονα δύσκολα μπορούν να βρεθούν στα φαρμακεία.

"Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν να δώσουν φάρμακα στις αποθήκες", δήλωσε ο Zafer Cenap Sarıalioğlu, επικεφαλής του Φαρμακευτικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης. "Για παράδειγμα, το φαρμακείο μου αυτή τη στιγμή δεν έχει διαθέσιμα 150 φάρμακα με τις υψηλότερες πωλήσεις. Ο κατάλογος των φαρμάκων που δεν είναι διαθέσιμα στο φαρμακείο μου γεμίζει 10 χαρτιά A4".

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το λεγόμενο σύστημα "τιμής αναφοράς" για τον καθορισμό του κόστους φαρμάκων, με βάση τις χαμηλότερες τιμές πώλησης σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τουρκικές αρχές και οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως συμφωνούν σε αυξήσεις τιμών τον Φεβρουάριο και ως εκ τούτου η ροή φαρμάκων από αποθήκες σχεδόν σταματά τον Ιανουάριο, καθώς οι επιχειρήσεις στοχεύουν να εκμεταλλευτούν νέες τιμές, ειδικά για εισαγόμενα φάρμακα.

Η κυβέρνηση προέβη σε μείωση κατά 20% στις τιμές των φαρμάκων πέρυσι, μετά από μια κρίση του νομίσματος που έπληξε την οικονομία της χώρας τον Αύγουστο του 2018.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail