ΥΕΘΑ: Με τα 84 F-16 Viper, τα Mirage και τη μοίρα των F-35 θα είμαστε κυρίαρχοι [ως τότε όμως;]

Παρέμβαση στην εκπομπή «Σήμερα» και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ πραγματοποιήσε ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος όπου ερωτηθείς σχετικά με τα θέματα της Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε μεταξύ άλλων:

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό είναι σαφές και εστάλη το μήνυμα όπως έπρεπε κ. Υπουργέ και πολύ σωστά. Πάμε τώρα στο δικό σας αντικείμενο, δηλαδή στα εξοπλιστικά και στο πρόγραμμα των F-35. Αυτές οι κουβέντες πότε πρόκειται να ξεκινήσουν κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μίας Μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει μία διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών και θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Συνήθως ο ενδιαφερόμενος καταθέτει μία επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μία ακόμα επιστολή με την οποία ρωτάει τη διαθεσιμότητα και την τιμή. Υπάρχει μία ανταλλαγή εγγράφων, μια έναρξη επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι διαδικασίες που παίρνουν χρόνο. Θυμίζω ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα πάρα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό πόσο θα κρατήσει κ. Παναγιωτόπουλε;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό με τους ρυθμούς που προβλέπονται, θα διαρκέσει περίπου 7-8 χρόνια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και παράλληλα θα εξελίσσονται και οι διαπραγματεύσεις για τα F-35.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορεί να βάλεις όλα τα αεροπλάνα σου κάτω από τα υπόστεγα της ΕΑΒ.

Μ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Άρα, για τα F-35 μιλάμε από το 2024 και μετά κ. Υπουργέ;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς, διότι αυτά δεν πρέπει να τα δούμε σαν μία μεμονωμένη αγορά, είναι μία οργανωμένη προσπάθεια.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι θα σημάνει η αγορά αυτού του τύπου αεροσκαφών από την Ελλάδα;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Αυτό το αεροσκάφος που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο «stealth» που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ και κάποιες φοβερές δυνατότητες όσον αφορά στα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα, όπως κι όλες οι χώρες, κάποια στιγμή θα μεταβεί στο αεροσκάφος 5ης γενιάς. Απλά, ο τρόπος που το κάνουμε είναι συστηματικός. Πρώτα αναβαθμίζουμε τον στόλο των F-16 που έχουμε σε κάτι το οποίο αντιστοιχεί με αεροσκάφος ανάμεσα στην 4η και στην 5η γενιά. Αφού έχουμε αναπτύξει το σύστημα υποστήριξης, διότι δεν είναι μόνο η αγορά του αεροσκάφους είναι κι η ανάπτυξη ενός συστήματος υποστήριξης αυτών των αεροσκαφών προηγμένης τεχνολογίας στο έδαφος.

Αφού λοιπόν το έχουμε κάνει με τα F-16 στην προηγμένη τους μορφή, πλέον μπαίνουμε στην επόμενη φάση που είναι το αεροσκάφος 5ης γενιάς, τόσο σε επίπεδο αγοράς όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και υποστήριξης. Δεν πρόκειται λοιπόν για μία αγορά την οποία αποφασίζουμε τώρα και σε ένα μήνα είμαστε έτοιμοι. Ξεκινά μία διαπραγμάτευση η οποία θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, αλλά θα γίνει όπως πρέπει. Αφού λοιπόν θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, θα πάμε και στο επόμενο βήμα.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ακόμα δεν το επιτρέπει και η οικονομία κ. Υπουργέ, απ’ ό,τι είπε και ο Πρωθυπουργός.

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς υπάρχει και η οικονομική παράμετρος. Μία Μοίρα αεροσκαφών για την οποία συζητάμε, δηλαδή 24 αεροσκάφη, όπως και να το κάνουμε μαζί με τις υποδομές υποστήριξης θα στοιχίσουν πάνω από τρία δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Φυσικά όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση θα ξέρουμε όλα όσα έχουν να κάνουν με τον τρόπο χρηματοδότησης, αλλά και τον τρόπο αποπληρωμής.

Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτό αλλάζει όμως τις ισορροπίες στο Αιγαίο σε σχέση με τους Τούρκους;

Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν θα έχουμε τελειώσει, θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο της Αεροπορίας μας, δηλαδή 84 αεροπλάνα F-16 σε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή για τον τύπο αυτού του αεροσκάφους, δηλαδή τα Viper, θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης ενδεχομένως των F-35 - εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω, δεν τα έχει καταφέρει - θα έχουμε συμπληρώσει και τον στόλο των Mirage, που λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους και των ειδικών όπλων που φέρουν είναι ένας τύπος απολύτως απαραίτητος, ιδίως για το Αιγαίο, πραγματικά θα μπορούμε πλέον να μιλάμε ακόμα και για όρους ανάκτησης υπεροχής.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail