Το 54,6% απήντησε ότι περιμένει όχι πως φοβάται επεισόδιο με την Τουρκία: Γιατί παραποιείτε την αλήθεια;

Έβλεπα χθες για μια νέα δημοσκόπηση της MRB, όπου το 54,6% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να πιστεύει, ότι το ενδεχόμενο ενός "θερμού" επεισοδίου με την Τουρκία είναι πολύ πιθανό έως βέβαιο.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης δείχνει, κατά τη γνώμη μου, ότι:


1. Το ποσοστό των αιθεροβαμόνων στην Ελλάδα αρχίζει να μειώνεται ενώπιον της απειλής και αρχίζουν να ζουν στον πραγματικό κόσμο.

2. Η μυθική αντίληψη περί ελληνοτουρκικής ειρήνης και συνεργασίας έχει ναυαγήσει ως μια μονοσήμαντη και δυστοπική στάση κατευνασμού που βλάπτει την χώρα.

3. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού βλέπει πλέον την ωμή αλήθεια, την αναγνωρίζει και τούτο σημαίνει ότι προετοιμάζεται ψυχολογικά για το ενδεχόμενο αυτό, πράγμα που είναι καλό για το ηθικό.

Την αλήθεια όμως αυτή, φαίνεται ότι δεν την αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα τα συστημικά ΜΜΕ, όπου η δημοσκόπηση έτυχε μεγάλης προβολής, αλλά κάτω από παραπλανητικούς και άτυχους τίτλους: "Οι Έλληνες φοβούνται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία", και "υπάρχει φόβος για στρατιωτική σύγκρουση" κλπ. Όλα κάτω από το φάσμα του "φόβου" και μιας βαθιάς "ανησυχίας". 

Όμως, πουθενά στη δημοσκόπηση δεν υπήρχε η ερώτηση αν "φοβάστε", ώστε το αποτέλεσμα της απάντησης να θεωρείται ότι είναι προϊόν κάποιου φόβου. Το αντίθετο. Το 54,6% εκφράζει μια άποψη με βάση τα δεδομένα. Αντί λοιπόν του παραπλανητικού ρήματος "φοβούνται", το σωστό θα ήταν ότι "θεωρούν" ή "πιστεύουν". Αυτό άλλωστε ρωτούσε η δημοσκόπηση. Αν θεωρούν και όχι αν φοβούνται. Ο φόβος είναι παιδί της άγνοιας και όχι της γνώσης που δείχνει να εκφράζει συνειδητά το 54,6%. Είναι γνωστό, ότι η αλλαγή ακόμα και μιας λέξης είναι ικανή να διαστρέψει το αληθινό περιεχόμενο. Προς τι λοιπόν η χειραγώγηση της δημοσκόπησης και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Γιατί δεν την προβάλλουν, ως μια συνειδητή άποψη της κοινής γνώμης με αντιληπτικούς όρους, αλλά την παρουσιάζουν με ψυχολογικούς όρους ως ένα "φόβο", επικαλύπτωντας έτσι με ενστικτώδη και συναισθηματικά επιχρίσματα μια διαυγή και απολύτως λογική θέση;

Ο ρόλος ορισμένων μεγάλων ΜΜΕ, είναι ιδιαίτερα προβληματικός όσον αφορά την προβολή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τι θα συμπεράνει ο καθένας και μάλιστα ένας Τούρκος, διαβάζοντας ότι οι Έλληνες "φοβούνται" ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία; Η εθνική τους ευθύνη είναι τεράστια και είναι καιρός να το αντιληφθούν, εκτός και αν τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Πράγμα που τώρα φοβάμαι και εγώ...
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.