Ηχηρό μήνυμα 5μερούς από το Κάιρο: Οι συμφωνίες Sarraj και Τουρκίας είναι άκυρες κι ανυπόστατες

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας:

«Sameh, σε ευχαριστώ,
σας ευχαριστώ αγαπητοί συνάδελφοι.

Η σημερινή συνάντηση μας έδωσε την εξαιρετική ευκαιρία για μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Πρόκειται για μια περιοχή όπου παρατηρούμε μεγάλη αύξηση της αστάθειας καθώς και μια πρωτοφανή κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων.

Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων που η Γαλλία μετείχε μαζί με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη σημερινή μας συνάντηση. Σημαντικό ήταν επίσης το γεγονός ότι η Ιταλία ήταν παρούσα κατά τις διαβουλεύσεις μας.

Οραματιζόμαστε αυτό το εγχείρημα ως μια διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, ανοικτή σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συμμετέχοντες σέβονται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.

Αναφορικά με τη Λιβύη, διαπιστώνουμε δυστυχώς το ίδιο μοτίβο επιθετικής συμπεριφοράς που υιοθετήθηκε από την Τουρκία στην Κύπρο και το Αιγαίο. Συγκεκριμένα, σχετικά με τη Λιβύη συμφωνούμε ομόφωνα ως προς το ότι οι συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας που υπογράφτηκαν μεταξύ του κ. Sarraj και της Τουρκίας είναι άκυρες και ανυπόστατες. Όπως και αναφορικά με τον παράνομο χαρακτήρα της απόφασης της τελευταίας να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη.

Η «εισαγωγή» στρατευμάτων ή οπλισμού συνιστά κατάφωρη παραβίαση της σχετικής Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Επιπλέον, οι δύο αποκαλούμενες συμφωνίες αποτελούν απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και πυροδοτούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, Ghassan Salamé, καθώς και τις προσπάθειες στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου.

Είναι καιρός για διάλογο, διπλωματία και αποκλιμάκωση και θα στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail