480 π.Χ Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: 2.500 χρόνια λοιπόν, ή 50 παππούδες;

480 π.Χ- 2020 μ.Χ. Επέτειος της μάχης των Θερμοπυλών και της ναυμαχίας της Σαλαμίνος. Πόσο μεγάλη είναι, αλήθεια, η απόσταση ανάμεσα σε αυτά τα δύο συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα και στην εποχή μας; Οποιοσδήποτε θα σας πει, ότι συμπληρώνονται φέτος ακέραια 2.500 χρόνια, τουτέστιν 25 αιώνες, ή 2,5 χιλιετίες. 


Η χρονική απόσταση φαίνεται από μια πρώτη εντύπωση ως ένα πολύ μακρινό παρελθόν. Ίσως όμως να μην είναι και τόσο μακρινό, αν χρονολογήσει κανείς την απόσταση με ένα διαφορετικό τρόπο που προτείνω παρακάτω.

Αν αντί για αριθμούς, δηλαδή, χρησιμοποιήσουμε ανθρώπους. Αρκεί να φανταστείτε, ότι στέκεστε σε μια σειρά 50 ανθρώπων και ότι εσείς είστε ο 51ος! Υπολογίζοντας ότι ο κάθε άνθρωπος έζησε κατά μέσο όρο 50 χρόνια, πράγμα που ήταν σύνηθες για πολλές γενιές παλαιότερων Ελλήνων, ο πρώτος στη σειρά θα ήταν εκείνος που έζησε τα αρχαία γεγονότα! Η απόσταση μας λοιπόν από τις Θερμοπύλες είναι μόνο 50 πρόγονοι βαλμένοι στη σειρά και διανύοντας όλες τις εποχές μέχρι τις μέρες μας.

2.500 χρόνια λοιπόν, ή 50 παππούδες;
Η αρίθμηση σε χρόνια μοιάζει πολύ μακρινή, ίσως επειδή είναι απρόσωπη.
Αντίθετα, οι 50 παππούδες είναι τόσο οικείο που φαίνεται σαν να ήταν πριν λίγα χρόνια…Η Ιστορία δεν είναι τόσο μακρινή όσο νομίζουμε ....
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail