Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 και κατάργηση του 2021

Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 και κατάργηση του 2021 προανήγγειλε σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο Aντώνη Σρόιτερ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης:

Δημοσιογράφος: Το κρατάω. Πάμε στο μέτωπο της οικονομίας. Διαβάζουμε πολλά για τις ελαφρύνσεις που σχεδιάζετε, για τις ελαφρύνσεις που μελετάτε, για τις ελαφρύνσεις που πιθανόν θα έρθουν. Αν το εισπράττω εγώ σωστά, πάει προς τα πίσω η περαιτέρω μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις για την οποία είχατε δεσμευτεί, από το 24% στο 20%, και έρχονται μπροστά άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το λέω σωστά;

Πρωθυπουργός: Κοιτάξτε, από την πρώτη στιγμή, υλοποιούμε ένα σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, το οποίο το υπηρετούμε πάρα πολύ πιστά. Μάλιστα, το σχέδιο αυτό το φέραμε και πιο μπροστά, κόβοντας τον ΕΝΦΙΑ το ’19, ενώ είχαμε εξαγγείλει ότι θα τον κόψουμε το ’20. Συνεχίζουμε με μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, με μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 22% στο 9%, με μείωση του φόρου στα μερίσματα, όλα αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα, θα εφαρμοστούν το 2020. Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για το 2020, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα αρχίσουμε να κόβουμε και την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020. Είναι ένας φόρος ο οποίος επιβαρύνει υπερβολικά τη μεσαία τάξη και τα υψηλότερα εισοδήματα, άδικος φόρος εν πολλοίς, έτσι όπως έχει διαρθρωθεί. Και αυτός ο φόρος δεν είμαι έτοιμος να σας πω ακόμα σε ποιο βαθμό και από πότε θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020. Πιστεύω ότι μπορούμε και εντός του 2021, να καταργηθεί πλήρως η εισφορά αλληλεγγύης, εφόσον η οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει όσο καλά πιστεύουμε ότι θα πάει. Από εκεί και πέρα, με ρωτήσατε κάτι το οποίο είναι σημαντικό. Αυτή τη στιγμή, βλέποντας και την αντίδραση της οικονομίας, διαπιστώνουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικές φοροαπαλλαγές που αφορούν ελεύθερους επαγγελματίες, τον κόσμο των επιχειρήσεων, όμως η φορολόγηση στη μισθωτή εργασία παραμένει αναλογικά υψηλή.
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.