Nordicmonitor: Ο Ερντογάν πίσω από την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi-24!

Freepen.gr - Τέσσερα χρόνια μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικά F-16, τουρκικά στρατιωτικά έγγραφα που έλαβε το Nordic Monitor επιβεβαιώνουν ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε οδηγίες στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία να καταρρίψει το στρατιωτικό αεροσκάφος που πλησίαζε στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας το 2015.

Οι ενημερωτικές σημειώσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Erkan Ağın, νομικός σύμβουλος στο κεντρικό γραφείο του Γενικού Επιτελείου, σε μια συνάντηση του ΝΑΤΟ εκείνη την περίοδο ια να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τη νομική πτυχή της υπόθεσης, αποκάλυψαν τον βασικό ρόλο του Ερντογάν στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις σημειώσεις, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που προσεγγίζει την Τουρκία από τα συριακά σύνορα και αντιπροσωπεύει κίνδυνο και ρίσκο ασφαλείας θα εκτιμηθεί ως στρατιωτική απειλή και θα θεωρηθεί ως στρατιωτικός στόχος».

Αν και ο Ερντογάν και άλλοι Τούρκοι ηγέτες είχαν αρχικά αντιταχθεί στις ρωσικές απειλές και ορκίστηκαν να ενεργήσουν και πάλι σύμφωνα με τους κανόνες δέσμευσης εάν μια άλλη παραβίαση επρόκειτο να λάβει χώρα στον αέρα, αργότερα κατέβασαν τους τόνους. Εν τω μεταξύ, και όσο άρχισαν να προσεγγίζουν Αγκυρα και Μόσχα, έφτασαν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση δεν διέταξε την τουρκική αεροπορία να καταρρίψει το ρωσικό αεροπλάνο, αλλά πως οι πιλότοι ενεργούσαν μόνοι τους!

Οι δύο πιλότοι κατηγορήθηκαν αργότερα ότι κατέρριψαν το ρωσικό αεροπλάνο με δική τους πρωτοβουλία και συνελήφθησαν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016 όπως και ο Erkan Ağın! Απορίας άξιο πως ο Ερντογάν δε συνέλαβε και τον εαυτό του αν θυμηθεί κανείς τις δηλώσεις του το διάστημα μετά την κατάρριψη κατά τα κρίσιμα εκείνα 24ωρα.



Μια διαφάνεια από την παρουσίαση του κυρίου Ağın στη συνάντηση του ΝΑΤΟ:


Διαφάνεια που αποκαλύπτει τη διαδρομή πτήσης του ρωσικού Su-24M που καταρρίφθηκε από τα τουρκικά αεριωθούμενα

Επιπλέον, ο Ağın ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είχε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές πολλές φορές για την αντίληψή της για την κατάσταση στην περιοχή πριν από το περιστατικό, λέγοντας: "Επίσης, οι αρχές της RF [Ρωσικής Ομοσπονδίας] έχουν ενημερωθεί δεόντως για τους κανόνες εμπλοκής μας [RoEs] σε όλα τα επίπεδα και ενημερώνονταν επανειλημμένα ότι οι κυβερνήσεις μας απαιτούσαν από τους πιλότους να χρησιμοποιήσουν δύναμη εναντίον όλων των αγνώστων αεροσκαφών που παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο από τη Συρία. Συγκεκριμένα, το 2015 ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία της RF να ενημερώσει τα πληρώματά της ώστε να μην έρχονται πιο κοντά σε 5 μίλια από τα σύνορα της Τουρκίας και να τους ακούνε συνεχώς τη Συχνότητα των φρουρών VHF.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail