Αρραγές εθνικό μέτωπο κατά της Τουρκίας

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΥΠΕΞ, 10.12.2019):

Είχα την ευκαιρία, σήμερα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια.

Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας. Και θέλω να πω στην ελληνική κοινωνία ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία.

Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Προσήλθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δεν θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση. Προσήλθαμε με συγκεκριμένες προτάσεις, για να επιστρέψει η χώρα σε ενεργητική εξωτερική πολιτική, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο, για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε αποτελεσματικά την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής. Να ασκηθεί πολύπλευρη πίεση προς την Τουρκία: άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητά της στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση απόπειρας εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη. Παράλληλα, να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα ως προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και με την συνέχεια των διερευνητικών επαφών. Μόνο με αυτό τον διττό τρόπο, με πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική, μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας.

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Κινήματος Αλλαγής μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Η κατάσταση είναι πέρα από τις συνήθεις.
Η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει.
Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό και ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική, από την οποία βλέπει τα πράγματα.
Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής.
Διχοτομήσεις εσωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Αυτό είναι καλό επαναλαμβάνω.
Με τη συνεδρίαση αυτού του οργάνου, προετοιμάζεται όπως πιστεύουμε εμείς και καταθέτουμε την πρότασή μας για ακόμη μια φορά, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
Σε ό, τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα, συνδυάσαμε στη δική μας τοποθέτηση τα μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας με τα θέματα που αφορούν την άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή, οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής Άμυνας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail