Δημιουργούνται εκρηκτικές ανισότητες Ανατολικής και Δυτικής Τουρκίας

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταιγίπ Ερντογάν βάζει το «πόδι» του σε ολοένα και περισσότερες περιοχές προωθώντας την αλαζονική νεοοθωμανική του πολιτική, στο εσωτερικό της χωράς, όπως αναφέρεται, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, κάτι για το όποιο εδώ στην Ελλάδα υπάρχει ελλιπής ενημέρωση.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όπως αναφέρεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας οι τρεις μεγαλουπόλεις της δυτικής Τουρκίας, Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, συγκεντρώνουν σχεδόν όλο το ακαθόριστο εθνικό προϊόν της χώρας, ενώ το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ μεγαλύτερο από τις κεντρικές και ανατολικές επαρχίες, (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και σε αυτές τις τρεις πόλεις δεν υπάρχουν εκρηκτικές αντιθέσεις), γεγονός που όπως ομολογούν και Τούρκοι αναλυτές, δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις. Οι τρεις αυτές πόλεις με πρώτη την Σμύρνη, συγκεντρώνουν το 46,2 του εθνικού προϊόντος

Εκεί όμως που φαίνεται περισσότερο το άνοιγμα της ανισότητας είναι στο κατά κεφάλι εισόδημα. Έτσι ενώ το προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Κοτζαελί, έχει κατά κεφαλή εισόδημα 76 χιλιάδες 769 λίρες, στο Βαν και στο Αγρί στην ανατολική Τουρκία μόλις φτάνουν τις 15 χιλιάδες 121 λίρες. Δεύτερη σε κατά κεφαλή εισόδημα είναι η ίδια η Κωνσταντινούπολη με την Άγκυρα με 60 χιλιάδες 249 λίρες, Στον αντίποδα η Şanlıurfa με 16 χιλιάδες 68 λίρες.

Το άνοιγμα αυτών των ανισοτήτων έχει ανησυχήσει πολλούς παρατηρητές των οικονομικών εξελίξεων στην Τουρκία και αυτό γιατί με την αναμενομένη περεταίρω επιδείνωση των οικονομικών πραγμάτων, δημιουργείται ένα πολύ εύφλεκτο κοινωνικό πεδίο με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Print Friendly and PDF
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.