«Άνθρωπος» της χρονιάς! Εκείνος ή Εκείνη;




Εκείνος, ο Τζούλιαν Ασάντζ, Αυστραλός ακτιβιστής του διαδικτύου αποκάλυψε καταχωνιασμένα εγκλήματα πολέμου και απόκρυφα βασανιστήρια ομήρων, καταχρήσεις εξουσίας των ελίτ, οικονομικά σκάνδαλα και αδίστακτους μπάνκστερς, δαιδαλώδεις διαπλοκές οικονομίας, δημοσιογραφίας και πολιτικής, παράνομες παρακολουθήσεις μυστικών υπηρεσιών και οργουελικές μεθοδεύσεις κυβερνώντων. 


Σήμερα η ζωή του κινδυνεύει, μετά τον μακρόχρονο απάνθρωπο εγκλεισμό του και τα βασανιστήρια που υφίσταται στις αγγλικές φυλακές, και αφού προηγουμένως δυσφημίστηκε ως «επικίνδυνος εγωμανής», «τρελός», «εχθρός του κράτους», «προδότης», «κατάσκοπος» κλπ.

Εκείνη, η Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16χρονη οργίλη μαθήτρια από τη Σουηδία που μιλά αδιάκοπα σε διάφορα διεθνή συνέδρια και οργανισμούς για να την περιβόητη υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Είναι η νέα εικόνα, η προφήτης, η ηρωίδα όλων, ακόμα και εκείνων που ρυπαίνουν το περιβάλλον περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, η νέα Ζαν Ντ’ Αρκ (του συστήματος), που με την παρουσία της θυμίζεi, τουλάχιστον στον καθολικό επίσκοπο του πολυπολιτισμικού Βερολίνου, «εικόνες από την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ». Σήμερα απολαμβάνει αυτάρεσκα τον ρόλο της, κάτω από λαμπερά φώτα της ράμπας, και ας μην γνωρίζει τις πραγματικές συνέπειες των πεπραγμένων της.

Μάλλον εύκολη επιλογή - αναλόγως της οπτικής γωνίας που βλέπει κανείς τα διεθνή τεκταινόμενα. Το ΤΙΜΕ πάντως δεν είχε φέτος κανένα πρόβλημα ποιον/-α να επιλέξει «Άνθρωπο της χρονιάς». Ήταν και αυτό μια παρηγοριά μπροστά στο σίγουρο βραβείο νόμπελ που χάθηκε τόσο απρόσμενα για τη Γκρέτα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail