Η Ρωσία ξεφορτώνεται περισσότερα δολάρια και αποθησαυρίζει χρυσό

Freepen.gr - Το 2018, η Ρωσία άρχισε να μειώνει την εξάρτησή της από στοιχεία ενεργητικού σε δολάρια, πωλώντας ουσιαστικά τα περισσότερα από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα εδώ και δεκαετίες. Ταυτόχρονα, άρχισε να αυξάνει τα αποθέματα χρυσού και να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής πολύτιμων μετάλλων το 2018.

Επίσης η ρωσική παραγωγή χρυσού αυξήθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 κατά σχεδόν 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της ρωσική Ένωση Παραγωγής Χρυσού.

Η αύξηση διαπιστώθηκε σε ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής πολύτιμων μετάλλων, τόσο στην ανακύκλωση απορριμμάτων χρυσού όσο και στην άμεση και επακόλουθη εξόρυξη. Μόνο η άμεση εξόρυξη χρυσού αυξήθηκε κατά 9,6% σε 213.518 τόνους. Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως σε υφιστάμενα ορυχεία, τα οποία αύξησαν την παραγωγική τους ικανότητα, καθώς και σε δύο νέες επιχειρήσεις που έχουν πλήρη λειτουργική ικανότητα, στο μεταλλευτικό συγκρότημα Natalkinsky και στο ορυχείο Gross Nordgold.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ρωσική Ένωση Παραγωγής Χρυσού επιβεβαίωσε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ποσότητα χρυσού που θα εξορύσσεται από τη Ρωσία μέχρι τα τέλη του 2019, σε 350 ενώ το 2018  παρήγαγε συνολικά 330 τόνους.

Τάση απο-δολαριοποίησης

Η Ρωσία αυξάνει τα αποθέματά της χρυσού τον τελευταίο καιρό, κυρίως αγοράζοντας χρυσό στο εσωτερικό της, ούσα ο μεγαλύτερος αγοραστής του μετάλλου το 2018 και επιδιώκοντας το ίδιο ξανά το 2019. Αυτή η τάση άρχισε περίπου την ίδια εποχή που η Ρωσία άρχισε να πωλεί αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξία των περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ από 92 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε 10,07 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Αυτή η τάση να μειωθεί το ποσό των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια είναι σύμφωνη με τις προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το δολάριο μπορεί να χάσει τη δεσπόζουσα θέση του και το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος. Ο Ρώσος πρόεδρος συνδέει αυτή τη δυνατότητα με μια στρατηγική που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τις αρχές των ΗΠΑ για την επιβολή μονομερών κυρώσεων και τη χρήση του δολαρίου ως πολιτικού μοχλού για να αναγκάσει άλλες χώρες να υποκύψουν στη βούληση της Ουάσινγκτον.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail