Τσαβούσογλου: Δε θέλουμε να πολεμήσουμε κανέναν, αρκεί να μην πειράξετε τα πλοία μου

Freepen.gr - Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πλοίων της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu το Σάββατο.

"Η Τουρκία είναι το εγγυητικό κράτος για την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)", ανέφερε ο Τσαβούσογλου εννοώντας το ψευδοκράτος που έχει αναγνωριστεί μόνο από την Τουρκία.

Η Τουρκία προσπάθησε όλα, αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να προβεί σε συμφωνία, δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες εντάσεις για τα δυνητικά πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

"Η Τουρκία προτείνει να μην υπάρξει μονομερής δραστηριότητα όσον αφορά τις εξερευνήσεις για φυσικό αέριο και μια επιτροπή για την κατανομή των εσόδων αλλά δεν θέλουν να συνεργαστούν, γι 'αυτό αναγκάστηκα να στείλω τα πλοία μου. Δεν θέλουμε να πολεμήσουμε κανέναν, αλλά αν πρέπει να προστατεύσω τα πλοία μου, θα λάβω τα απαραίτητα μέτρα" τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Τα αέρια γεώτρησης Fatih και Yavuz λειτουργούν στην ΑΟΖ της Κύπρου από τον Μάιο. Η Τουρκία απέστειλε δύο πολεμικά πλοία στην περιοχή για να συνοδεύσει τα πλοία γεώτρησης.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν το δικαίωμα να μοιράζονται τα έσοδα από αποθέματα φυσικού αερίου από την Κύπρο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι το ζήτημα θα επιλυθεί μετά την εγκαθίδρυση ειρηνευτικής συμφωνίας στο διαιρεμένο νησί.

Η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου επικαλύπτει εν μέρει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, σύμφωνα με την Άγκυρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail