Για αυτογκόλ στις Βρυξέλλες σε βάρος της ελληνικής φέτας κατηγορεί το ΑΚΚΕΛ τον Βορίδη

Freepen.gr - «Ήταν βλακεία να καταγγείλεις στις Βρυξέλλες πώς χρησιμοποιούμε παράνομα Ελληνοποιημένο γάλα για παρασκευή φέτας» είναι ο τίτλος του συνοδευτικού της ανοικτής επιστολής του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας [ΑΚΚΕΛ] προς τον ΥΠΑΑΤ Μάκη Βορίδη, για δηλώσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με ελληνοποιήσεις γάλακτος.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ) πληροφορήθηκε ότι κατά την τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας μεταξύ 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, φέρεστε να δηλώσατε ότι το ελληνοποιημένο γάλα χρησιμοποιείται και για την παρασκευή προϊόντων ΠΟΠ, χωρίς προφανώς να έχετε αντίληψη των επιπτώσεων αυτών των δηλώσεών σας. Με αυτό τον τρόπο δίνετε τροφή σε συμφέροντα εκτός Ελλάδας να υποστηρίξουν ότι πρέπει να σταματήσει η προστασία, για παράδειγμα, της φέτας διότι παρασκευάζεται με γάλα δικό τους. Φυσικά το γάλα δεν αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για αυτά τα προϊόντα αλλά αυτό δεν εμπόδισε ποτέ τέτοια συμφέροντα να δημιουργήσουν θόρυβο και διεκδικήσεις.

Πολύ πιθανόν να έχετε ανοίξει ένα θέμα που φαινόταν να έχει κλείσει και για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στους Έλληνες παραγωγούς και φυσικά στην Ελληνική οικονομία, οφείλετε άμεσα να λάβετε μέτρα, ώστε κάθε προϊόν ΠΟΠ που παράγεται από νοθευμένο γάλα το οποίο ελληνοποιήθηκε, να χάνει τον χαρακτήρα ΠΟΠ. Επιπλέον, οι γαλακτοβιομηχανίες που το παράγουν (προφανώς ως συμμέτοχοι την απάτη) να υφίσταται πρόσθετες κυρώσεις. Να συντονιστείτε με τους ομολόγους σας στην ΕΕ ώστε να μπαίνουν ποινικές ρήτρες στα συμβόλαια πώλησης γάλακτος σε άλλες χώρες που θα απαγορεύουν την χρήση του για παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ. Μπορούμε να πάμε ακόμη περισσότερο για να σταματήσει αυτή η απάτη, υιοθετώντας πολιτική κατασχέσεων όλων των προϊόντων που παρασκευάστηκαν με ελληνοποιημένο γάλα (χωρίς σήμανση προέλευσης) και την διάθεσή τους σε νοσοκομεία, σχολεία, συσσίτια απόρων, κλπ αν δεν παρουσιάζουν διατροφικό κίνδυνο λόγω της απάτης.

Ο κ. Βορίδης πράγματι συμμετείχε στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 - 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ έθεσε το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται:

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στο θέμα της επισήμανσης (labelling) των προϊόντων υπογράμμισε ότι «η αναγραφή της προέλευσης στα τρόφιμα αποτελεί ολοένα και περισσότερο ισχυρή επιθυμία των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών και συνδέεται με την απαίτηση για ακριβέστερη πληροφόρηση, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σειράς ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών. Η ΕΕ έχει κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθιστώντας υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα θέσπισης εθνικών μέτρων, προσωρινού όμως χαρακτήρα. Σημειώνω εδώ, ότι η χώρα μου εφαρμόζει εθνικά μέτρα για την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια ενίσχυσης της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ένωση και της νέας στρατηγικής «από το χωράφι στο τραπέζι», θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής και η βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail