Γερμανός ερευνητής εξηγεί γιατί ο Μακρόν ορθώνεται εναντίον της τοποθέτησης του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας

MILITARY & INTELLIGENCE Sputnik, 1-12-19

Αφού εκτόξευσε ένα σχόλιο-βόμβα για «νεκροκέφαλο ΝΑΤΟ», που προκάλεσε αντιδράσεις στους στενότερους συμμάχους της Γαλλίας, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν εξακολουθεί να τραντάζει το Μπλοκ. Στην συνέχεια το τρομερό παιδί αναστάτωσε τα γεράκια του ΝΑΤΟ με την τοποθέτησή του για την Ρωσία, δηλώνοντας πως δεν την θεωρεί εχθρό τους.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν συγκλονίζει συθέμελα το ΝΑΤΟ με τις εντυπωσιακές δηλώσεις του καθώς αναζητεί εναλλακτικές εξωτερικής πολιτικής και έναν νέο ρόλο για την Ευρώπη εν μέσω σεισμών στις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild ο Joern Leonhard, του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ.

Όπως επισημαίνει ο Γερμανός καθηγητής, η πολιτική του Μακρόν απέναντι στην Ρωσία εμφανίζεται αντιφατική, καθώς καλεί την Μόσχα να αλλάξει την πολιτική της έναντι της εσωτερικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα αγωνίζεται να τερματίσει την διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας.

Κατά τον Λέοναρντ ο Μακρόν είναι «αυξανόμενα σκεπτικιστής» για την νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο και συγκεκριμένα «την ταχεία διάβρωση των δι-ατλαντικών σχέσεων, μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, υπό τον Τραμπ», όσο και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

«Αυτό που απασχολεί τον Γάλλο Πρόεδρο είναι τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ευρώπη σε μιαν αλλαγμένη πραγματικότητα, πράγμα που οδήγησε στην προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ και την αναζήτηση εναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής», είπε ο καθηγητής στο γερμανικό όργανο ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι ο Γάλλος πολιτικός επιδίωκε να «τονίσει την Ευρώπη ως διεθνή παράγοντα» και «να δοκιμάσει το έδαφος για ελιγμούς».

Ο Λέοναρντ σημείωσε επίσης την εκτίμηση του Μακρόν ότι χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας είναι αδιανόητη η λύση της κρίσης στην Συρία. Η Ε.Ε. έχει ζωτικό συμφέρον σε αυτήν, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ,

Μέρες πριν την σημαντική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, καθώς η οργάνωση γιόρταζε την 70ή επέτειό της, ο Μακρόν κάλεσε του συμμάχους να αναμορφώσουν την κοινή στρατηγική τους, προσδιορίζοντας στόχους και εχθρούς. Και κατά τον ίδιο, η Ρωσία δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς.

«Είναι σήμερα η Ρωσία εχθρός μας; Ή η Κίνα; Είναι η αποστολή του ΝΑΤΟ να τις ορίσει σαν εχθρούς; Δεν το πιστεύω. Ο κοινός εχθρός μας στο ΝΑΤΟ σήμερα είναι η τρομοκρατία, που έπληξε κάθε μια από τις χώρες μας», είπε στην πρες-κόνφερενς με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτεμπεργκ.

«Ο κόσμος άλλαξε, το Σιδηρούν Παραπέτασμα έπεσε, το Σύμφωνο της Βαρσοβίας διαλύθηκε και η συμμαχία στέκει ακόμη ως εγγυητής της κοινής μας ασφάλειας. Απαιτεί προς τούτο να επανεξετάσουμε σήμερα ορισμένα σημαντικά θέματα. Πρώτο από όλα έναν διαυγή, ρωμαλέο και απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία. Και επιμένω απόλυτα στην θέση ότι θέλησα να δώσω μιαν νέαν ώθηση σε αυτόν τον διάλογο», δήλωσε ο Μακρόν στην συνέντευξη Τύπου.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο διάλογος με την Ρωσία είναι «προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ειρήνης» στην Ευρώπη. Πριν από αυτό, τον Αύγουστο, ο Μακρόν δήλωσε ότι αναμένει η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να δημιουργήσουν μια νέαν ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail